Mnoho povyku pro nic

Obnovené bitvy jsou jen dozvuky skončené války.

Mezinárodní automobilová federace dnes přišla s vysvětlením, proč týmy FOTA nejsou formálně na soupisce ročníku 2010, a tím pádem nemají hlasovací právo.

Nejedná se ale o nic jiného než o divoké překroucení pravdy ze strany FIA, resp. Maxe Mosleyho. Ten totiž v dnešní zprávě vysvětlil, že "FIA měla vždy za to, že FOTA chtěla novou Concordskou dohodu před tím, než se přihlásí do šampionátu 2010".

To byla pravda před 24. červnem 2009, kdy byl v Paříži uzavřen mír a na soupisce se objevily všechny týmy včetně těch z FOTA.

Jedná se tak vykonstruovanou lež, na základě které pak FIA prohlásila, že členy Technické a Sportovní pracovní skupiny (předkládající návrhy změn v pravidlech) jsou pouze ty týmy, které jsou přihlášeny, tedy Williams, Force India, Campos, Manor a US F1.

Světová rada ale ve svém rozhodnutí velmi citlivě rozlišuje "tovární" týmy a "všechny" týmy. Ve vztahu ke Concordské dohodě se vůbec nehovoří o nějakých podmínkách, naopak je velmi jasně řečeno:

"Tovární týmy dále souhlasily s pokračující a trvalou rolí FIA coby pořadatele soutěže. Zavázaly se dodržovat současné komerční dohody do roku 2012 a vyjednat novou dohodu do tohoto data.

Všechny týmy se budou držet upravených způsobů řízení obsažených v Concordské dohodě 1998."

Je naprosto jasně řečeno, že tovární týmy se zavázaly sestavit novou verzi Concordské dohody do roku 2012, zatímco všechny týmy se do té doby budou řídit Concordskou dohodou z roku 1998.

Vydolovat z toho "FIA měla vždy za to, že FOTA chtěla novou Concordskou dohodu před tím, než se přihlásí do šampionátu 2010" vyžaduje pořádný kus umění. A nebo drzosti.

Stejné rozhodnutí Světové rady z 24. června 2009 navíc praví, že nebude žádná alternativní série nebo šampionát a pravidla pro rok 2010 budou shodná s těmi v roce 2009, upravená o změny dohodnuté před 29. dubnem."

Žádný dodatek, že podmínkou je souhlas pěti non-FOTA týmů již evidovaných na soupisce pro rok 2010. Každopadně s výjimkou minimální hmotnosti vozu se všemi takovými změnami non-FOTA týmy souhlasily. Souhlasily navíc se změnami, které samotná FOTA odsouhlasila již před 29. dubnem.

O co tedy běží? Tím spíš, když podle přesvědčení FIA bude nová Concordská dohoda (s označením 2009, o které doposavad nebyla zmínka) podepsána do několika dnů a týmy FOTA se stanou členy pracovní skupiny a mohou zase hlasovat?

Nejspíš jen o drobnou pomstu ze strany Maxe Mosleyho, který nesnese nálepku "diktátora" a punc poraženého po 16 letech ve funkci prezidenta. A taky možná o zdržovací taktiku ze strany FIA, aby FOTA prošvihla nejzazší termín na přípravu alternativní série, kterým je konec července.

V konečném důsledku nejde o žádné drama, ačkoli se to tak FOTA i FIA snaží prezentovat. Ještě pár dní po uzavření příměří budou nejspíš slyšet dozvuky z bitevních front. Jen škoda, že se v jejich stínu odjede další závod formule 1.

Doporučujeme

Články odjinud