Mladší týmy: Kovalainen postoupil do druhé části kvalifikace

Mladší týmy: Kovalainen postoupil do druhé části kvalifikace

Zatímco u Lotusu slavili postup, Virgin i HRT měly problémy se splněním kvalifikačního limitu. Díky výjimečným podmínkám ale do závodu mohou odstartovat všichni.

Lotus
Tým Tonyho Fernandese může být po kvalifikaci na Velkou cenu Belgie ve Spa-Francorchamps spokojen. Heikki Kovalainen postoupil do druhé části kvalifikace a neztratil se ani tam, i když zajel "až" sedmnáctý nejrychlejší čas. Zajímavostí je, že své postupové kolo zajel ve chvíli, kdy začalo znovu více pršet. "Je to skvělý výsledek pro celý tým. S naší dnešní výkonností můžeme být spokojeni. Vše jsme vzhledem k podmínkám správně naplánovali a vyplatilo se to. Nemyslím, že bych dnes z auta mohl dostat víc," radoval se Fin. Jarno Trulli z devatenácté příčky pogratuloval týmovému kolegovi. "Vypadalo to pro mě docela dobře, ale při druhém výjezdu jsem uvázl v provozu. Auto se chovalo dobře a trať vysychala. Měli jsme vzhledem k podmínkám správnou strategii, škoda, že jsem z toho nemohl vytěžit víc," litoval Ital. Tým očekává suchý závod. Cílem zůstává dokončit s oběma vozy.

Virgin
Timo Glock zajel dvacátý nejrychlejší čas. "Kvalifikace byla celkem v pohodě, ale v prvním stintu jsme z nějakého důvodu měli problémy s pneumatikami. Potom jsem zajel pro novou sadu přechodných gum a myslím, že měřené kolo bylo OK, i když podle telemetrie to vypadalo jako erzeta v rallye. Z auta jsme dostali maximum," myslí si Němec. Jedenadvacátý Jérôme d´Ambrosio nesplnil kvalifikační limit, ale start mu bude umožněn. Výsledek ho zklamal, ale rychlost potěšila. "Z auta mám dobrý pocit. Můj výkon při normálních podmínkách byl docela dobrý. Udělali jsme chybu ve strategii, měli jsme zajet do boxů, ale je těžké se rozhodnout, protože mohlo začít pršet dříve a pak by to nefungovalo," uvedl Belgičan. Šéf týmu John Booth uznal, že když se výměna pneumatik u Glocka osvědčila, měli totéž udělat s d´Ambrosiem, ale ten se zpočátku zlepšoval i na stávajících gumách. "Očekáváme suchý závod, což bude výzva pro jezdce i inženýry, protože máme velmi málo dat se suchými pneumatikami a nastavením," dodal.

HRT
Jezdci španělského týmu se sice nekvalifikovali, ale také oni dostanou příležitost startovat. Dvaadvacátý Vitantonio Liuzzi připomněl, že se neustále měnily podmínky. "Někde bylo pořád mokro, jinde sucho. Zlepšovali jsme se kolo po kole, ve svém posledním okruhu jsem ztratil osm desetin, protože jsem dohnal pomalejší vůz, myslím, že jinak jsme mohli dohnat Glocka. Pořád jsme Virginu blízko. Zítra se musíme zaměřit na naše tempo, abychom v závodě dokázali porazit Virgin. Pokud budou podmínky stejně bláznivé jako v Kanadě, jsem si jistý, že to bude zajímavé." Třiadvacátý Daniel Ricciardo litoval, že nedokázal na osychající trati zajet lepší čas. "Měli jsme mechanický problém, který nám nepomohl. Navíc nás malé chyby díky podmínkám stály dost času. Postupně jsem se zlepšoval, ale ne dostatečně. Jsou oblasti, na kterých musím zapracovat, ale na zítřek si věřím," dodal odhodlaně. Šéf týmu Colin Kolles pochválil mechaniky, kteří dokázali ještě před kvalifikací vyměnit Ricciardův motor. "Trápíme se ve druhém sektoru, ale auta i jezdci odvedli dobrou práci v prvním a třetím sektoru, kde se dá předjíždět," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud