Mladí jezdci podle Hamiltona ukazují, že F1 není dostatečně náročná na řízení

Mladí jezdci podle Hamiltona ukazují, že F1 není dostatečně náročná na řízení

Současná formule 1 není podle Lewise Hamiltona pro piloty dostatečně fyzicky náročná. Pětinásobný mistr světa věří, že změnu přinesou nová pravidla v roce 2021.

Podle pilota Mercedesu by 18letý jezdec neměl být schopen naskočit do moderního vozu formule 1 bez toho, aby s tím měl problém. Podobný názor vyjádřil také komentátor a bývalý jezdec Martin Brundle ve svém sloupku pro Sky F1.

19letý pilot McLarenu Lando Norris se letos stal třetím nejmladším jezdcem v historii, který nastoupil do závodu formule 1. Ještě dříve do F1 poprvé usedli v posledních letech Max Verstappen a Lance Stroll.

Hamilton to zmínil v odpovědi na otázku, jak často jsou piloti F1 testování na drogy. Britský pilot si myslí, že na rozdíl od jiných sportů by jezdci F1 porušením pravidel týkajících se drog tolik nezískali.

„Testování na drogy je náhodné. Může být třikrát do roka, někdy je to i méně. Dříve to bylo i v době mimo sezóny, kdy jste nebyli na závodní trati, doma nebo na hotelu,“ řekl Hamilton.

„Toto není sport, kde byste něco museli dělat. Není to třeba jako cyklistika, kde potřebují, aby srdcem proudilo více krve nebo více kyslíku. Není to vyčerpávající, vozy nejsou dostatečně náročné na řízení, mělo by to být fyzicky náročnější,“ domnívá se Hamilton.

„Myslím, že v roce 2021 se musíme něčeho (určitých pomocníků pro řidiče) zbavit, například posilovače řízení. Měli byste být potom fyzicky velmi vyčerpaní. Myslím, že takový by sport měl být.“

Podle vedoucího muže průběžného pořadí letošní sezóny by se formule 1 měla z pohledu fyzické náročnosti vyrovnat jiným sportům.

„Tenisté jsou na konci zápasu hotoví, obzvlášť, když hráli čtyři hodiny. Cyklisté, ti musí být po Tour de France mrtví. Myslím, že o tom by to mělo být,“ dodává Hamilton.

„Ale v současné době je to méně o té fyzické stránce, proto vidíme, že 18letý pilot dnes může nastoupit, žádný problém. To by se nemělo stávat. Jde o to, že nikdo z nás nepodvádí. Není důvod dělat něco, co by zlepšilo naše tělo, je to jen o tom normálně trénovat a být zdravý,“ uzavírá Brit.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud