Mladí jezdci by se měli učit od zkušených, myslí si Stewart

Mladí jezdci by se měli učit od zkušených, myslí si Stewart

Trojnásobný mistr světa formule 1 ze sezón 1969, 1971 a 1973 Jackie Stewart radí mladým pilotům, kteří v roce 2019 odstartují své kariéry v „královně motorsportu“. Podle devětasedmdesátiletého Brita by měli nováčci sledovat, poslouchat a učit se od zkušených jezdců.

Sir Jackie Stewart věří, že mladíci toho mohou od současných hvězd formule 1 hodně získat. Rady bývalého pilota vozů BRM, Matra, March a Tyrrell směřují především ke trojici Lando Norris, George Russell, Alex Albon. Tyto tři čeká v roce 2019 debutová sezóna ve formuli 1.

Dvacetiletý George Russell bude závodit u Williamsu po boku Roberta Kubici. V předcházejících dvou sezónách vyhrál celková pořadí šampionátů GP3 a formule 2.

Lando Norris přichází k McLarenu, kde bude jeho týmovým kolegou Carlos Sainz junior. Devatenáctiletý mladíček z Bristolu v roce 2017 ovládl evropskou formuli 3 a loni se stal vicemistrem formule 2.

Thajsko-britský pilot Alex Albon je poté nejstarším členem této nováčkovské trojice. Dvaadvacetiletý rodák z Londýna se v roce 2016 stal vicemistrem GP3 a poslední dvě sezóny strávil ve formuli 2, kde loni skončil celkově třetí. V sezóně 2018/2019 měl působit u továrního Nissanu ve formuli E, nakonec ho však zlákalo angažmá u Toro Rosso ve formuli 1.

„Když jsem vstoupil do formule 1, dostal jsem se do éry Jima Clarka, Jacka Brabhama, Grahama Hilla a Bruce McLarena. Všichni to byli špičkoví jezdci,“ řekl Stewart pro f1i.com

„Myslím, že od špičkových jezdců se učíte, sledujete je, posloucháte, co říkají a sami se s nimi snažíte komunikovat.“

Stewart také zmiňuje štěstí, které (více či méně) každý jezdce k úspěchu potřebuje. Faktorem štěstí bývalý pilot F1 naráží především na výběr správného týmu, který se v nedávné historii povedl především Lewisi Hamiltonovi.

„Lewis aktuálně pouze nejezdí dobře, on je také v nejlepším týmu s nejlepším motorem na světě. Ale samozřejmě také skvěle jezdí.“

„Když jste pilotem formule 1, tak se vám otevírají další dimenze, jste totiž také závislý na svém voze. V roce 1970 jsem opustil Matru a zamířil jsem k Marchu. To byla skutečně výzva! Takže kdyby Lewis (Hamilton) opustil Mercedes a přestoupil by k méně konkurenceschopnému týmu, tak by to pro něj byla též výzva,“ podotýká Stewart.

„Hamilton si vedl skvěle, ale měl také extrémní štěstí v tom, že mu v kariérních krocích radil bývalý šéf McLarenu Ron Dennis. V těch dnech měl McLaren společně s Ferrari nejlepší vůz ve světě formule 1,“ vrátil se k prvnímu Hamiltonově titulu Jackie Stewart.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud