Mít Alonsa a Vettela v týmu snů není cílem Ferrari, pro teď

Mít Alonsa a Vettela v týmu snů není cílem Ferrari, pro teď

Šéf Ferrari Stefano Domenicali říká, že neusiluje o angažování Sebastiana Vettela. Zvládnout ho v jednom týmu s Fernandem Alonsem by bylo moc těžké.

O budoucím Vettelově přestupu do Ferrari se hojně spekulovalo loni a na stejné téma se dostalo i v Madonně di Campiglio.

"Vždy jsme říkali, a myslím, že to prohlásil i náš prezident (Montezemolo), že tým snů je něco výjimečného, pokud je dobře řízený a funguje," řekl Domenicali o případném angažování Vettela.

"Pro teď to není naším cílem. Musíme maximálně využít naši rovnováhu k výkonům týmu. Musíme být velmi opatrní. Neplatí to jen pro formuli 1, ale i pro ostatní sporty. Pokud dáte dohromady všechny jedničky, může to napáchat víc škody než užitku. Takže to pro teď není naším cílem."

Ferrari bude letos pokračovat s nezměněnou sestavou, vedle Alonsa znovu postaví Massu. A to protože se Brazilec loni dokázal zvednout.

"Když musí počítat s tím, že Felipe zakončil sezónu takovým způsobem, je to pro Fernanda podle mě dobrá motivace. Nakonec se nemůže nikdo na nic spolehnout," komentoval Domenicali.

"Je důležité mít vnitřní konstruktivní tlak, mít takovou atmosféru u týmu je pozitivní. Můžete spoléhat na transparentnost vztahů, tak to u nás je. Já věřím, že Felipe má nejtěžší chvíle kariéry za sebou. V létě se přepnul a v druhé polovině sezóny jsme viděli Felipeho, jakého bychom chtěli."

A pokud by se Massovi přeci jen znovu nedařilo, bude ochotný pomoci Alonsovi, jako třeba loni v USA, když si dobrovolně nechal udělit penalizaci na startovním roštu.

"Považuji to za naši silnou stránku. Když se na to podíváte z jiného úhlu, v první polovině sezóny jsme nedokázali maximalizovat body, a za to jsme v druhé polovině zaplatili."

"Skutečnost, že se s tím Fernando a Felipe tak dobře vyrovnávají, je silnou stránkou našeho týmu. A když to srovnáme s ostatními týmy, jsme v nejlepší situaci," dodal šéf Scuderie.

A kdo bude největším letošním soupeřem Ferrari? Domenicali očekává, že Red Bull. "Ale jako obvykle je třeba být v tomto ohledu velmi opatrný. Raději se na to dívám tak, že soupeřů budeme tolik jako v minulé sezóně. Překvapení může nastat každý rok. Můj přístup je takový, že se obávám všech a nikoho v šampionátu neodepisuji."

Nový vůz, který Ferrari představí 1. února, bude evolucí toho loňského. Maranellští inženýři se podle Domenicaliho zaměřili především na aerodynamické zisky výfukového systému. Monopost bude vyvíjen výhradně v aerodynamickém tunelu Toyoty v Německu, který v minulosti využil mimo jiné i McLaren. Tunel Ferrari je v přestavbě, která by měla trvat do srpna.

Fotogalerie z Wrooomu

[MODXGalleryRef : 34638]

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud