Mistrovská matematika před Grand Prix Saúdské Arábie | Foto: Getty images / Clive Mason

Foto: Getty images / Clive Mason

Mistrovská matematika před Grand Prix Saúdské Arábie

Sezóna 2021 jde do finále. Saúdská Arábie něco přinese. Buď se rozhodne o titulech i dalších místech, nebo se alespoň dozvíme, s jakými kartami půjdou jezdci a týmy do posledního závodu.

Jezdec může v závodě získat 26 bodů, tým maximálně 44 bodů. Při rovnosti bodů rozhoduje vyšší počet lepších umístění. Pokud mají dva jezdci nebo týmy stejný počet bodů, rozhoduje větší počet vítězství. Pokud nerozhodne, tak větší počet druhých míst apod.

Do posledního závodu tak teoreticky může jezdci nebo týmu stačit jít s výše uvedenými náskoky.

V případě souboje Hamiltona a Verstappena je situace v tomto jednoduchá – v případě rovnosti bodů po Abú Dhabí by mohl titul získat jedině Verstappen. Na kontě má 9 vítězství, Hamilton 7. Brit ho sice může v počtu vítězství dorovnat, ale pak by určitě neměli oba stejný počet bodů.

U týmů je situace zajímavější. Red Bull má 10 vítězství, Mercedes 8. Pokud jde o druhá místa, Mercedes jich má na kontě 8, Red Bull 7. U třetích míst je to 9 u Mercedesu a 4 u Red Bullu.

Verstappen a titul

Max Verstapen může získat titul už v Saúdské Arábii. Má náskok 8 bodů. Na konci závodu jich potřebuje mít 26, což znamená, že musí získat o 18 bodů více než Hamilton.

Verstappen získá titul, pokud:

  • Vyhraje a Hamilton skončí sedmý nebo horší.
  • Vyhraje a zajede nejrychlejší kolo závodu a Hamilton skončí šestý nebo horší.
  • Skončí druhý a zajede nejrychlejší kolo závodu a Hamilton bude 10., nebo nebude bodovat.
  • Skončí druhý bez nejrychlejšího kola a Hamilton nebude bodovat.

Lewis Hamilton však na podobných nízkých pozicích obvykle nekončí. Letos k tomu došlo dvakrát – v Baku dojel 15. po nepovedeném restartu, v Monze kolidoval s Verstappenem.

Pokud Verstappen vyhraje, Hamilton bude druhý, půjde Verstappen do závěrečného závodu s náskokem 14 až 16 bodů v závislosti na tom, kdo zajede nejrychlejší kolo závodu. 

Pokud však Hamilton vyhraje a Verstappen bude druhý, bude mít Verstappen náskok 0 až 2 body. O titulu by pak v podstatě rozhodlo lepší umístění v posledním závodě. 

Týmy

U týmů je situace opačná. Mercedes vede o 5 bodů. Po skončení závodu by potřeboval náskok 44 bodů, což znamená získat dalších 39 bodů. Scénářů, jak toho dosáhnout, je více. 

Bojuje se ale také o další místa. Jde o prestiž i peníze z komerčních práv.

Ferrari vede před McLarenem o 39,5 bodu. Ferrari bude potřebovat 45 bodů, protože McLaren má na kontě Ricciardovo vítězství, které by při rovnosti bodů rozhodlo. Italská stáj tak potřebuje získat o 5 bodů více. 

Alpine a AlphaTauri měli před Katarem stejný počet bodů. Skvělý výsledek francouzské stáje však znamená, že pátý Alpine vede o 25 bodů. Pokud si chce zajistit páté místo už v Saúdské Arábii, musel by tým získat o 20 bodů více než AlphaTauri.

Doporučujeme

Články odjinud