Minardi má jasno - mladíci potřebují více času na zaučení

Minardi má jasno - mladíci potřebují více času na zaučení

Současní mladí talenti vstupují do jámy lvové bez dostatečné přípravy. I proto nastupující generace většinou ostřílenějším pilotům nestačí.

Giancarlo Minardi by byl rád, kdyby formule 1 opět v rámci pátečních tréninků umožnila jízdy mladých jezdců. Podle Minardiho je dvanáct dní, které jsou v jednom roce vyhraněné na regulérní testování, pro dostatečné sžití se s vozem formule 1 ukrutně málo. Startovní pozice nezkušených talentů je tudíž značně komplikovaná. 

"Vždy jsem byl zastáncem toho, aby se šetřilo na jiných věcech než na privátních testech. Ty totiž hrají velmi důležitou roli a jsou nesmírně užitečné pro mladé piloty. Než se s novým vozem sžijete, potřebujete v něm odjet alespoň tři až pět tisíc kilometrů. 

Vzhledem k současným regulím je to téměř neproveditelné. Navíc se na začátku každé sezony obvykle jezdí na okruzích, které jsou pro nové piloty zcela nové a neznámé. 

Chceme-li, aby nastala generační výměna, musíme dát těm chlapcům možnost trénovat. Doufám, že to, co řekl pan Montezemolo (myšleno je vyjádření prezidenta Ferrari z minulého víkendu, podle kterého je Scuderia všemi deseti pro znovuzavedení testování v průběhu sezony - pozn. redakce), bude brzy podpořeno i fakty. Mladí závodníci by si tak vysloužili více pozornosti a mohli by na trati předvést svůj potenciál.

Jsem dlouhodobým zastáncem znovuzavedení pátečních jízd pro mladé. Nesmíme zapomenout na to, že třeba Vettel a Kubica upoutali zraky expertů právě díky tréninkům. 

Než budeme kritizovat třeba takového Gutiérreze, měli bychom mu dát nějaký čas na to, aby ukázal, co v něm je. Nadávat na něho v tuhle dobu by bylo vážně nefér. Má na kontě pět velkých cen, z většiny na neznámých tratích. Bohužel nedostal příležitost se důkladně připravit," nechal se slyšet Minardi. 

Pětašedesátiletý rodák z Faenzy je fanouškům formule 1 znám především jako zakladatel bývalého týmu Minardi F1. Ačkoliv se jednalo o stáj, která do bojů o nejvyšší příčky nikdy nepromluvila, byla velice populární a vytvořila si věrný zástup fanoušků. Ostatně v barvách Minardi ve formuli 1 debutovali takoví jezdci, jako například Fernando Alonso, Giancarlo Fisichella, Alessandro Nannini, Jarno Trulli či Mark Webber.

V roce 2001 finančními problémy sužovaný tým odkoupil Australan Paul Stoddart, kterému se podařilo Minardi udržet při životě až do roku 2005. Poté malý italský tým odkoupil Red Bull a přeměnil ho na Toro Rosso.

Doporučujeme

Články odjinud