Michelin zvažuje návrat do F1. Utká se s Pirelli?

Michelin zvažuje návrat do F1. Utká se s Pirelli?

Michelin by mohl mít zájem o návrat do formule 1. Situaci zatím studuje, rozhodnuto není.

Také v dalších letech zůstane ve formuli 1 jen jeden dodavatel pneumatik. Válku dodavatelů nikdo moc nechce, zvedla by náklady a mohl by to být další prvek, který způsobí velké rozdíly mezi jednotlivými týmy. 

Aktuální dodavatel má smlouvu vždy jen na pár let. FIA poté vyhlásí výběrové řízení, do kterého se může přihlásit kdokoliv.

Michelin měl při poslední příležitosti určitý zájem o návrat do F1. Měl ale jednu podmínku – chtěl větší pneumatiky. Tato podmínka nakonec vyslyšena nebyla a smlouvu na období 2017 až 2019 získalo opět Pirelli.

Nyní ale sama FIA požaduje 18palcové pneumatiky. Nový dodavatel dostane smlouvu na 4 roky. V prvním roce má dodat pneumatiky současných rozměrů, pak už ty větší.

„Ano, studujeme text,“ řekl mluvčí Michelinu pro RaceFans. „Musíme zajistit, aby specifikace byly v souladu s přístupem společnosti Michelin k technologii.“

Michelin ale nakonec může odradit právě výše zmíněný požadavek. Musel by na jedinou sezónu vyvinout 13palcové pneumatiky. Mluvčí potvrdil, že to dokáží, ale nechtějí to udělat. „Přidává to další úroveň složitosti a je to něco, co bychom nechtěli.“

Foto: Getty Images / Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud