Michael: Chceme jen jasná pravidla kolem difuzorů, ne nutně jejich zákaz

Michael: Chceme jen jasná pravidla kolem difuzorů, ne nutně jejich zákaz

Tým Williams měl vliv na krátkodobý zákaz foukaných difuzorů. Ten byl ale vzápětí zrušen. Diskutovat se o něm bude znovu v příštím měsíci.

Postoj Williamsu vysvětloval současný technický ředitel týmu Sam Michael. Pokud by bylo na něm, foukané difuzory by raději zrušil, avšak pochopí též, pokud k tomu nedojde.

"Důvod, proč jsme kontaktovali Charlieho (Whitinga, technického delegáta FIA - pozn. redakce) byl ten, že jsme si nebyli jistí. Na obou stranách padají silné argumenty. Rozumné důvody předkládají i ti, kdo chtějí prosadit zákaz těchto difuzorů. Takový postoj zastává i Mezinárodní automobilová federace, ač se nakonec rozhodla pro odložení.

Charlieho názor je velmi jasný, foukané difuzory nepovažuje za legální. Chápu ale lidi, kteří říkají, že pravidla něco takového umožňují. Mám-li být sobecký, přál bych si, aby byl zákaz prosazen. Znamenalo by to, že bychom ušetřené peníze mohli využít v jiné oblasti. Pokud k tomu ale nedojde, smíříme se s tím. Budou-li ilegální, měly by se přestat používat, to platí i pro Williams. Když se řeší podobné věci, lidé často tvrdí, že jde o zákulisní manipulaci, ale to není tento případ," řekl Michael.

Největší problém má s vysokými náklady spojenými s vývojem dobře fungujícího difuzoru. Také se obává, že by to mohlo příliš ovlivnit vývoj vozů do budoucna. Ross Brawn z Mercedesu je oproti tomu zastáncem foukaných difuzorů.

Doporučujeme

Články odjinud