Mexiko oficiálně oznámilo návrat do kalendáře formule 1

Mexiko oficiálně oznámilo návrat do kalendáře formule 1

Mexiko dnes oficiálně oznámilo, že má smlouvu na pořádání velké ceny v letech 2015 až 2019. Připomeňme, že příští rok má do kalendáře přibýt také Baku v Ázerbájdžánu.

Velká cena Mexika byla v kalendáři formule 1 v letech 1963 až 1970 a 1986 až 1992. V prvním případě se jezdilo na okruhu Magdalena Mixhuca, později byl okruh přejmenován na Autódromo Hermanos Rodríguez. Bratři Rodríguezové jezdili ve formuli 1, oba ale v mladém věku zahynuli.

autodromo1.png
Autódromo Hermanos Rodríguez, zdroj: Will Pittenger, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Piloti měli autodrom, který se nachází přímo v mexickém hlavním městě, vždy rádi. Jedná se o jakousi „mexickou Monzu“. S jeho bezpečností to ale nebylo úplně nejlepší. Fanoušci i stromy byly v počátcích až moc blízko trati a hrůzu naháněla i poslední zatáčka peraltada. Ještě v 90. letech tam byla na vnější straně hromada písku. Na vlastní kůži ho poznal Ayrton Senna, jehož vůz se právě zde převrátil v roce 1991. Sennu pak museli vyhrabávat. O rok později boural znovu, tentokrát v esíčkách a zranil se.

V roce 1992 v Mexiku získal první stupně vítězů Michael Schumacher.

Výhody Mexika:

  • Formule 1 je v zemi velmi populární a to nejen díky dvěma současným jezdcům.
  • Okruh se nachází v jednom z největších měst světa, je dobře dostupný hromadnou dopravou, blízko je mezinárodní letiště. Město také poskytuje velké množství levných ubytovacích kapacit.
  • Závod by se měl jet mezi GP USA a GP Brazílie. 
  • Mexiko je velkým trhem, žije v něm i nejbohatší muž světa Carlos Slim, který dlouhodobě za návrat GP Mexika loboval, ačkoliv podle dostupných informací se nakonec jeho firmy na úhradě poplatku Ecclestonovi nepodílejí (mluví se o 30 milionech dolarů).

Doporučujeme

Články odjinud