Mexiko má příští rok hostit závod formule 1

Mexiko má příští rok hostit závod formule 1

Královna motorsportu se tak do Mexika vrátí po dvaadvaceti letech. Uspořádání závodu podporuje Bernie Ecclestone i Carlos Slim, nejbohatší muž na světě.

Podle zdrojů magazínu Autosport, které byly označeny za vysoce spolehlivé, je Mexiko velice blízko získání provizorního místa v kalendáři pro rok 2014. Bernie Ecclestone si už chystá pero k podpisu. Pokud opravdu dojde k dohodě a Mexiko oslaví návrat do formule 1 i jako pořadatelská země, pojede se s největší pravděpodobností na tradičním a zajímavém okruhu Autódromo Hermanos Rodríguez v Mexico City. 

Trať pojmenovaná po zesnulých závodnících Ricardovi a Pedrovi Rodríguezových naposledy hostila závod formule 1 v roce 1992. Je tedy jasné, že by bylo potřeba provést úpravy, aby splňovala standardy současné formule 1. Autosport však uvádí, že by takové vylepšení nemělo dělat problémy. Carlos Slim, který po neúspěchu uspořádání závodu v Cancúnu zaměřil svou pozornost právě na Mexico City, má na Velké ceně Mexika skutečně eminentní zájem. 

"Věřím, že existuje potenciál pro větší počet závodů v Severní Americe. Mexiko je podle mého správná volba. Je to stabilní země s velkou a rostoucí ekonomikou. Navíc má závodníky, se kterými se lidé dokáží identifikovat. Všechno do sebe zapadá a věřím, že potenciální promotéři odvádí dobrou práci, aby bylo vše zajištěno," řekl Carlos Slim, který je již několik let za sebou nejbohatším mužem na světě. Do formule 1 je zapojen již delší dobu, a to skrze sponzoring Sergia Péreze a Estebana Gutiérreze. 

Velká cena Mexika by se mohla konat týden před nebo po závodě v Austinu. Součástí kalendáře formule 1 bylo Mexiko v letech 1963-1970 a 1986-1992. Pokaždé se závodilo na okruhu bratří Rodríguezů. Čtyři a půl kilometrů dlouhá trať má neobvyklý profil, ve kterém vyčnívá zejména unikátní zatáčka Peraltada.

Šance Mexika ještě zvyšuje fakt, že Indie příští rok v kalendáři nebude a vážně ohrožen je i závod v New Jersey. Pochyby panují i ohledně Jižní Koreje.

Doporučujeme

Články odjinud