Mercedesy v Rakousku zradila technika, cíl neviděl ani jeden z jeho pilotů

Mercedesy v Rakousku zradila technika, cíl neviděl ani jeden z jeho pilotů

Letošní Velkou cenu Rakouska vozů formule 1 nedokončil ani jeden z pilotů Mercedesu.

Lewis Hamilton se po startu závodu ujal vedení, zatímco jeho týmový kolega Valtteri Bottas přišel o první pozici na startu a propadl se až na čtvrté místo. Ještě v prvním kole se ale dostal na druhou pozici za Hamiltona.

Ve 14. kole se však na Bottasově voze objevil problém s hydraulikou, po kterém musel Fin odstoupit. Na trati byl aktivován režim virtuálního safety caru, který využili jezdci na čele k zastávce v boxech. Vedoucí Hamilton ale zůstal na trati. Do boxů jej tým povolal až o deset kol později a Brit se propadl až na čtvrté místo.

Na čtvrté pozici za vedoucím Maxem Verstappenem a dvojicí jezdců Ferrari jel Hamilton až do 64. kola, kdy se objevil problém s tlakem paliva a Hamilton musel poprvé od Velké ceny Malajsie 2016 odstoupit. Pro Mercedes je to přitom první odstoupení s oběma jezdci od Velké ceny Španělska před dvěma lety, kdy spolu v prvním kole kolidovali Hamilton a Nico Rosberg.

„Nebudu lhát, musíme zapracovat na všech oblastech. Vůz byl skvělý, byli jsme nejrychlejší. Mít pak ale dva různé problémy je velmi neobvyklé,“ řekl po závodě Hamilton pro Channel 4.

„Nemůžeme si dovolit zahazovat body. Musíme přijít na nějakou neprůstřelnou strategii, protože kdyby náš vůz pokračoval, bylo by to pro nás snadné vítězství. Byli jsme pohodlně na čele.“

Hamilton do závodu vstupoval na čele průběžného pořadí se čtrnáctibodovým náskokem na Sebastiana Vettela. Po Hamiltonově odstoupení ale naopak Vettel o jeden bod šampionát vede.

„Je to smolný den. Každý v týmu bude cítit tu bolest, po mnoho let jsme měli skvělou spolehlivost. Jakkoliv je to bolestivé, my jsme profesionálové. Tohle je za dlouhou dobu rozhodně nejhorší víkend, co si pamatuji, ale svému týmu věřím.“

Je to jako špatný vtip, říká o letošní sezóně Bottas

Včera získal Bottas svou první letošní pole position. Ve 14. kole se však objevil problém, když jeho vůz ztratil tlak v hydraulice a Fin musel odstoupit.

Není to přitom letos poprvé, co přišel o možnost bojovat o vítězství. V Číně měl nakročeno k triumfu, dokud safety car v polovině závodu nedostal do hry pozdějšího vítěze Daniela Ricciarda. V Ázerbájdžánu jej o vítězství připravil tři kola před cílem defekt. Minulý týden ve Francii se pak roztočil v prvním kole po startu po kontaktu se Sebastianem Vettelem.

„Smůla, kterou letos mám, mi v tuto chvíli připadá jako špatný vtip. Můj start nebyl ideální, hodně se mi protočila kola a přilnavost byla horší, než jsme očekávali, takže jsem se o pár pozic propadl,“ popsal Bottas.

„Ve třetí zatáčce jsem získal dvě pozice zpátky a byl na druhém místě. Pak vypadal vůz silně, jelo se dobře, pak ale přišla náhlá ztráta tlaku v hydraulice. Nemohl jsem dělat nic, abych zabránil odstoupení. Musíme to prošetřit a přijít na důvod problémů, které jsme dnes měli, jsem si ale jistý, že se z tohoto výsledku oklepeme.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud