Mercedesu se nápad s nezávislým dodavatelem motorů nelíbí

Mercedesu se nápad s nezávislým dodavatelem motorů nelíbí

Rozvolnění pravidel pro příští rok je podle něj dostatečným krokem k vyrovnání pole.

Šéf týmu Mercedes Toto Wolff se nechal slyšet, že se mu nezamlouvá nový nápad s přivedením dodavatele levnějších motorů do Formule 1.

Bernie Ecclestone oznámil, že se brzy chystá vypsat výběrové řízení ve snaze přilákat do F1 nezávislého dodavatele motorů, které by měly větší výkon, zároveň však větší spotřebu. Zároveň by přitom byly levnější alternativou pro zákaznické týmy.

Vzhledem k tomu, že současní dodavatelé již do vývoje současných hybridních, přeplňovaných 1,6-litrových šestiválců investovali značné prostředky, je však Wolff přesvědčen, že tento nápad není cestou vpřed.

„Ano, lze to udělat, ale není to něco, co bychom volili, protože máme odlišné cíle,“ řekl Wolff.

„Výrobci motorů se rozhodli vstoupit do Formule 1, protože současný koncept zapadá do toho, co se děje na silnicích. Zároveň je však pro majitele komerčních práv prioritou mít vyrovnané pole.

Představení jednotného motoru je komplexním projektem, protože aby byl vyvážený proti současnému systému, musíte změnit pravidla. Je to zcela odlišný technologický přístup.“

Wolff dodává, že Mercedes již učinil dost pro to, aby byla pravidla otevřenější pro vyrovnanější souboj dodavatelů motorů.

Po nedávném jednání v Ženevě, kde se spolu s FIA sešli zástupci Mercedesu, Ferrari, Renaultu a Hondy, bylo rozhodnuto, že počet vývojových žetonů pro příští rok nebude snížen a bude rovněž povolen vývoj motorů během sezóny.

„Něco, o čem se nemluví, je, že jsme se pro příští rok rozhodli otevřít pravidla ohledně motorů,“ řekl. „Nechceme nikoho slyšet, říkat, že motory budou zmrazeny a nikdo nemá šanci nás dohnat.

Z našeho pohledu by šlo proti našemu hlavnímu účelu, kdybychom zmrazili motory jen proto, abychom měli výhodu. Pravdou je, že by to nepomohlo ani Formuli 1, ani nám jako značce.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud