Mercedes vysvětlil party mód. Kvalifikační režim nasazuje jen občas

Mercedes vysvětlil party mód. Kvalifikační režim nasazuje jen občas

Před prvním závodem letošní sezóny se Lewis Hamilton pochlubil existencí párty módu, který dočasně zvyšuje výkon motoru Mercedes. Na tiskové konferenci po kvalifikaci jeho existenci popřel. Mercedes nyní vše vysvětluje.

Mercedes je od roku 2014 velmi úspěšný v kvalifikacích. Před druhou nebo třetí části dokáže ve svém motoru najít nějaký ten koník navíc. V Austrálii z toho bylo sedm desetin na zbytek pole. 

Před GP Bahrajnu tým odhalil podrobnosti o slavném „party módu“. Mercedes prý využívá po velkou část každé relace (trénink, kvalifikace, závod) jen jeden režim. 

Důležitá jsou samozřejmě slova „po velkou část“. Z pohonné jednotky lze na krátkou dobu získat více energie. V případě Mercedesu bude klíč v oblasti motorgenerátorů MGU-K a MGU-H.

V různých režimech pracují motorgenerátory s energií a jejím uvolňováním různými způsoby. „Plné nasazení“ Mercedes přiznává u startu závodu.

Kvalifikační režim nepoužívá každou sobotu

Kvalifikační režim prý Mercedes používá jen občas. „Je vyžadován na několik málo závodních víkendů a používání se liší v závislosti na konkurenčním kontextu – někdy se tento kvalifikační režim použije během kvalifikace, někdy až v závěrečné Q3.“

V závodě je někdy naopak pohonná jednotka přepnuta do konzervativního módu. „Lewis Hamilton i Valtteri Bottas změnili své závodní módy na nižší výkony v průběhu australské grand prix,“ uvedl Mercedes.

Stalo se tak v době, kdy byli zaseknutí v provozu a turbulentní vzduch z vozů před nimi bránil správnému ochlazování motoru, kterému hrozilo přehřátí. Podobně je snížen výkon v době, kdy jede vůz za safety carem.

Zákazníci dostali fázový dokument

Letos došlo k úpravě pravidel, takže výrobce musí poskytnout zákazníkům stejný motor, jaký používá on sám. Mercedes vysvětlil, že zákazníci dostávají „fázový dokument“ – speciální instrukce, které musí dodržovat, aby motor zvládl předepsaný počet kilometrů. 

„Dokument definuje limity, ve kterých může být pohonná jednotka použita během každého závodního víkendu.“

Foto: Getty Images / Clive Mason 

Doporučujeme

Články odjinud