Mercedes vylučuje, že by Hamiltonovu převodovku poškodil kontakt s Vettelem

Mercedes vylučuje, že by Hamiltonovu převodovku poškodil kontakt s Vettelem

Lewise Hamiltona čeká penalizace poklesu o pět míst kvůli výměně převodovky. Poškodil převodovku kontakt s Vettelem? Podle Mercedesu nikoliv.

Pravidla jsou v tomto ohledu neúprosná. Převodovka Lewise Hamiltona nevydržela předepsaných šest závodů za sebou. Jezdec Mercedesu by se vyhnul penalizaci pouze v jednom případě – pokud by Grand Prix Ázerbájdžánu nedokončil.

Hamilton ale šachovnicový prapor v Baku viděl, takže za předčasnou výměnu převodovky dostane penalizaci pěti míst.

Spoustu lidí ihned napadlo, zda za poškozením převodovky nemůže být kontakt s Vettelem před restartem závodu. K poškození vozů tehdy skutečně došlo – u Vettela v oblasti předního křídla, u Hamiltona zase v oblasti podlahy.

K poškození převodovky může dojít při špatném nárazu velmi snadno. Mercedes ale vylučuje, že by za poškozením Hamiltonovy převodovky stál právě kontakt s Vettelem. Inženýři se domnívají, že v takovém případě by převodovka selhala už v Baku.

Během prohlídky vozu před víkendem v Rakousku ale Mercedes objevil blíže neupřesněné poškození převodovky a nakonec se rozhodl, že bude lepší převodovku vyměnit, než riskovat její selhání v závodě.

Rozhodnutí přitom nepadlo v pátek, ale mnohem dříve. Mercedes předal informaci FIA už v úterý v poledne. 

Foto: Getty Images / Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud