Mercedes v závěru nepřezul, což ho mohlo stát lepší výsledek

Mercedes v závěru nepřezul, což ho mohlo stát lepší výsledek

Lewis Hamilton i Nico Rosberg patřili v kvalifikaci mezi nejrychlejší, v závěru ale nepřezuli na novou sadu přechodných pneumatik a kvalifikovali se do druhé, respektive třetí řady.

Oba jezdci Mercedesu v kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie v Sepangu atakovali nejvyšší příčky. Lewis Hamilton zajel v závěru třetí části nejrychlejší čas, ale pak se před něj dostali tři soupeři, které ve svém posledním měřeném kole nepřekonal, a skončil čtvrtý. Nico Rosberg vedl ve druhé části a nakonec se kvalifikoval jako šestý.

Hamilton na rozdíl od většiny soupeřů včetně nejrychlejšího Sebastiana Vettela využil ve třetí části jen jen jednu sadu přechodných pneumatik. "Nové pneumatiky určitě byly cestou k úspěchu. Naše strategie byla zůstat. Mysleli jsme si, že bude trať více osychat, což by nám hrálo do karet, ale to se nestalo," vysvětloval mistr světa z roku 2008. "Chtěl jsem zajet pole position, takže když vylézáte z auta, neříkáte si, že jste spokojený. Ale ze včerejška i dneška jsme vytěžili spoustu pozitiv, takže jsem natěšený na závod."

Přestože si Angličan auto celkem pochvaloval, uvedl, že vyvážení vozu mohlo být na suchu lepší. "Naše tempo ale bylo dobré, nemůžu si stěžovat. Naše dlouhé jízdy vypadaly ve srovnání s ostatními týmy docela slušně, doufám, že zítra bude sucho," dodal.

Rosberg věří, že na suchu by vybojoval pole position. "Na suchu jsem se cítil opravdu dobře. Byl jsem nejrychlejší a měl nejlepší auto. Měli jsme skvělé vyvážení. Bohužel přišel déšť, ale pořád jsem si říkal 'OK, to není problém, stále můžu jet rychle'," vzpomínal Němec, který podobně jako jeho týmový kolega zůstal v závěru třetí části na trati s opotřebenými a přehřátými přechodnými pneumatikami. Přesto věří, že v závodě může bojovat o vítězství. "Mám dobré auto, především pro závod. A jak jsme viděli v Melbourne, ze sedmé pozice se dá vyhrát závod, takže je to pořád možné."

Šéf týmu Ross Brawn navázal na slova svých jezdců, pochvaloval si vyvážení vozů při použití suchých i přechodných gum. "Podmínky jsme posoudili docela dobře. Jistě, na konci tu byla možnost nasadit novou sadu přechodných pneumatik a být potenciálně rychlejší, ale také to mohlo dopadnout úplně jinak," uvedl.

Podle šéfa sportovní divize Mercedesu Tota Wolffa by bylo lepší ve třetí části kvalifikace na závěr přezout na novou sadu, ale zároveň dodal, že po bitvě je každý generál. "Ukázali jsme, že náš trend je pozitivní, dosáhli jsme solidního výsledku. Celý víkend pracujeme na našem výkonu kvůli neděli, nikoliv sobotě, doufáme, že zítra náš pozitivní trend potvrdíme," přeje si.

Doporučujeme

Články odjinud