Mercedes v Británii porušil pravidla, FIA před tím varovala

Mercedes v Británii porušil pravidla, FIA před tím varovala

Mercedes v Silverstonu porušil hned dvakrát sportovní pravidla. Žádnou výhodu tím nezískal.

Poprvé porušil pravidla Mercedes tím, že přikryl část vozu Nica Rosberga, když ho přepravoval do boxů. Mechanici zřejmě byli zvyklí na podobné manévry během testů, ale o závodním víkendu se to nesmí. Tým dostal napomenutí.

K druhému porušení pravidel došlo během samotného závodu. Určitě jste si toho všimli. Mechanici Mercedesu vyběhli ven, jako by chystali pit stop. Byla to ale jen provokace směrem k boxům Williamsu. Susie Wolffová pak poslala manželovi přes WhatsApp zprávu, že na to neskočili.

FIA ale takový smysl pro humor nemá. Něco podobného je totiž zakázáno. Mechanici se mohou vyskytovat v boxové uličce jen při pit stopu.

Mercedes za to nebyl nikterak trestán, ale FIA nyní podle motorsport.com před podobnými legráckami varovala. Příště to už tolerovat nebude.

Článek 23.11 Sportovních pravidel mluví jasně: Personál týmu může být v boxové uličce pouze bezprostředně předtím, než jsou zahájeny potřebné práce na voze a musí ji opustit ihned poté, co je práce dokončena.

Problém je, že podobné porušení pravidel je obtížné dokázat, pokud se k tomu tým přímo nepřizná (což Mercedes udělal). Mechanici totiž mohou vyběhnout ven, ale jezdec nakonec z nějakého důvodu do boxů nepřijede. Podobný chaos panuje během safety caru, ale existují i jiné scénáře.

FIA si v Maďarsku s týmy promluví a bude aplikovat princip nulové tolerance. Týmy budou muset vysvětlit, co dělali během závodu jejich mechanici v boxech, když tam vůz nezajel.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud