Mercedes upravil svůj letošní cíl na třetí místo v šampionátu

Mercedes upravil svůj letošní cíl na třetí místo v šampionátu

Po první třetině sezóny je zřejmé, že Mercedes letos tituly nezíská. Musel proto mistrovské ambice odložit a stanovit si reálný cíl. Tím je podle Rosse Brawna třetí místo v poháru týmů.

Mercedes koupil Brawnův tým proto, že se chtěl vrátit na vrchol formule 1. To se mu zatím nepodařilo a přiznává, že letos je už mimo hru. Přesto nemusí být sezóna 2011 neúspěšná.

"Mým závazkem vůči doktoru Zetschemu a představenstvu je, že se každým rokem budeme zlepšovat, což se nám musí podařit," uvedl Brawn pro oficiální stránky formule 1. "Loni jsme byli v šampionátu konstruktérů čtvrtí, takže jakékoliv vyšší umístění bude zlepšením. Zůstat na čtvrtém místě by bylo zklamáním, horší než čtvrté místo velkým zklamáním, takže nemáme v úmyslu připustit, aby se to stalo."

"Ferrari je před námi o 50 bodů, ale dá se získat ještě hodně bodů, takže kdo ví? Je třeba říct, že Red Bull je letos velice působivý, McLarenu se daří, ale zatím máme za sebou jen sedm závodů a čeká nás dlouhá cesta. Určitě se nevzdáme."

Ještě než začne Mercedes útočit na Ferrari, musí porazit Renault, jenž má o osm bodů víc a patří mu čtvrté místo. V Brackley proto usilovně pracují na vylepšení vozu. Jelikož se pravidla před příští sezónou moc nezmění, není třeba uvažovat o přesunutí všech zdrojů na projekt 2012. I když se letošní monopost nevydařil nejlépe.

"Je tu asi pár věc v oblasti pneumatik a výfuků, které se teď změnily a které jsme neměli optimalizované," přiznal Brawn. "Rozvor, hmotnost paliva, rozvod paliva - to jsou věci, které bychom asi udělali jinak, kdybychom začínali zítra."

"Nejsou jedinou příčinou naší ztráty, ale přispívají k ní. Ale to jsou přirozené věci, které před příštím rokem díky svým znalostem změníme. Nic zásadního špatně není, potřebujeme významnou evoluci, ne revoluci."

Na nadcházející závody připravuje Mercedes několik verzí podlah, aby našel co nejlepší řešení pro kompenzaci zákazu foukání difuzorů mimo akceleraci.

Doporučujeme

Články odjinud