Mercedes si měl koupit McLaren a měl by nárok na bonusy, říká Ecclestone

Mercedes si měl koupit McLaren a měl by nárok na bonusy, říká Ecclestone

V jednání o nové Concordské dohodě se Bernie Ecclestone snaží přiklonit si veřejné mínění na svou stranu, a proto ostřeluje Mercedes různými prohlášeními.

Mercedes se jako jediný z velkých týmů nedohodl s Ecclestonem na podmínkách soutěžení ve formuli 1 v letech 2013 až 2020 v rámci tak zvané Concordské dohody. Ředitel německé stáje Nick Fry v Barceloně ale prohlásil, že zájem na co nejrychlejší dohodě má spíš formule 1, protože se chystá během dvou měsíců vstoupit na burzu a neshody s Mercedesem by tento krok zkomplikovaly.

Historie stuttgartské automobilky v motorsportu je delší než sto let, a proto se její vedení nechce smířit s tím, že by ve formuli 1 nedosáhlo na podobné bonusy jako Ferrari, McLaren a především pak Red Bull. A protože Ecclestona tlačí čas, začíná na Mercedes útočit přes média.

"Pochybuji, že by Mercedes odešel," řekl pro ESPN o sporech o novou Concordskou dohodu. "Teď jsou naštvaní, protože mají pocit, že s nimi není zacházeno stejně jako s Ferrari. Ale my se na to díváme prostě, s Mercedesem zacházíme úplně stejně, a to je ten problém."

"Obchodní podmínky všech těchto týmů se odvíjejí od délky jejich působení ve formuli 1 a jejich výsledků. Mercedes tu bohužel je jen pár let."

Šéf formule 1 tak omezuje hodnocení německé značky na její samostatný tým, který má od roku 2010, a ignoruje tým z 50. let a dlouhodobou roli dodavatele motorů, kterou Mercedes zastává.

"Před pár lety si mohli koupit McLaren, a kdyby to bývali udělali, nebyli by v této situaci. Upřímně jsem to od nich očekával," uvedl další argument Ecclestone.

Ovšem i v tomto případě neříká vše, protože Mercedes ve skutečnosti chtěl McLaren koupit, ale proti navýšení jeho podílu v týmu se postavil Ron Dennis a z obchodu sešlo, což byl jeden z hlavních důvodů, proč si Němci nakonec koupili Brawn GP. Svých 40 procent akcií McLarenu poté odprodali britské stáji zpět.

Jestli Ecclestone neustoupí, tak zřejmě jedinou možností, jak se může Mercedes bránit, pokud nechce z formule 1 odejít, je stížnost k Evropské komisi na porušování pravidel hospodářské soutěže, kterou by postavil na preferenčním zacházení s Ferrari, McLarenem a Red Bullem. Ecclestone však střílí i na této frontě a přes spřízněné novináře zveřejnil výsledky své právní analýzy, podle které by Mercedes s takovou stížností neuspěl.

Pokud by se Mercedesu nepodařilo s Ecclestonem dohodnout, přišel by nejen o finanční bonusy, ale také o křeslo v představenstvu formule 1. Za Ferrari do něj má usednout Luca di Montezemolo, za Red Bull Dietrich Mateschitz a McLaren žádné jméno zatím neoznámil. Podle Ecclestona to bude buď Ron Dennis nebo někdo z bahrajnské společnosti Mumtalakat, která vlastní polovinu wokingského týmu.

Doporučujeme

Články odjinud