Mercedes se Coanda výfuků nevzdává, jen je potřebuje pochopit

Mercedes se Coanda výfuků nevzdává, jen je potřebuje pochopit

Závěr letošní sezóny využívá Mercedes pro testování s výhledem na příští rok. Jedním z hlavních dílů, kterým potřebuje stoprocentně porozumět, jsou Coanda výfuky.

V Austinu se Mercedes rozhodl nechat závodit Nica Rosberga se starými výfuky a Michaela Schumachera s Coanda řešením, které generuje větší přítlak. Nakonec ani jeden z nich nedojel na bodech, ale tým alespoň nasbíral užitečná data.

"Příští rok tento výfukový systém (Coanda) nasadíme, takže ho potřebujeme pochopit," cituje šéfa týmu Rosse Brawna Autosport. "Chceme konsolidovat plusy a zmenšit mínusy."

"Chceme vědět, jak výfukové plyny obtékají pneumatiky, jaký to má efekt na motor a jaké dopady mají různé výfukové systémy. Pro nás je to v tuto chvíli celé o shromažďování informací, pro nás je to to nejdůležitější."

Mercedes letošní sezónu vzdal už před časem, když zjistil, že o nejvyšší příčky bojovat nebude. Přitom vstup do sezóny se mu vydařil.

"Měli jsme celkem dobrou zimu, první polovinu sezóny jsme začali dobře. Ale měli jsme problém, věděli jsme, že naše procesy nejsou dobré z dlouhodobého hlediska," prozradil Brawn.

"Rozhodli jsme reorganizovat aerodynamický tým, a to co se vybavení i lidí týče, což mělo své dopady. Když to uděláte v zimě, rozhodí to auto, když to uděláte v létě, má to vliv na vývoj."

Doporučujeme

Články odjinud