Online: Sportovní komisaři zamítli oba protesty Mercedesu

Online: Sportovní komisaři zamítli oba protesty Mercedesu

Celou sezónu nakonec rozhodlo poslední kolo posledního závodu. Tomu přecházel safety car a kontroverzní dění za ním.

Verstappen se během safety caru rozhodl zajet do boxů a nasadit měkké pneumatiky. Po vyjetí z boxů bylo mezi Hamiltonem a ním pět vozů (Norris, Alonso, Ocon, Leclerc a Vettel). Ředitelství závodu se rozhodlo, že nebude jezdce o kolo zpět pouštět před safety car, aby dojeli startovní pole. Poté ale pustilo před safety car jen těchto pět jezdců. Navíc safety car zajel do boxů hned poté. 

Situaci během safety caru popisuje článek 48.12 Sportovních pravidel. 

Mercedes se rozhodl, že podá protest proti porušení tohoto článku. Kromě toho podal také protest proti Verstappenovi za porušení článku 48.8, který upravuje chování pod safety carem. Verstappen se ještě před restartem dostal vedle nebo dokonce před Hamiltona ve 12. zatáčce.

Online

20:33: Mercedes podal svůj záměr odvolatat se. Nyní má čtyři dny na to, aby odvolání skutečně podal. 

20:07: Stewardi uvedli, že článek 15.3 umožňuje řediteli závodu kontrolovat používání SC. Během závěru závodu byl porušen článek 48.12. Před safety car by měli být puštěni všichni jezdci o kolo zpět a především by měl safety car zajet do boxů až o kolo později. Podle stewardů má článek 48.13 přednost před tímto článkem a jakmile je objeví zpráva „Safety car v tomto kole“ je povinnost safety caru zajet do boxů. 

Mercedes žádal, aby byly výsledky závodu vráceny zpět o jedno kolo. „Stewardi se domnívají, že je to faktické zpětné zkrácení závodu, a proto není vhodné. Protest se proto zamítá.“

20:04: Potvrzeno! Také druhý protest zamítnut. Max Verstappen je mistrem světa formule 1. Podrobnosti za chvíli.

20:00: Podle Red Bullu nebyl protest Mercedesu uznán.

19:58: zástupci Mercedesu opustili sportovní komisaře. Bez komentáře.... 

19:46: Oba týmy se vracejí před stewardy. Padne rozhodnutí... 

19:34: čekáme na výsledek druhého protestu.

19:18: Protest proti Verstappenovi ohledně předjíždění za safety carem sportovní komiaři zamítli.

Mercedes zkoušel protestovat proti tomu, že Verstappen ve 12. zatáčce za SC předjel Hamiltona. Rozhodnutí sportovních komisařů je očekávané. Podle nich se sice Verstappen dostal na okamžik před Hamiltona (v době, kdy oba zrychlovali a brzdili), ale poté se vrátil zpět za něj před safety car čárou a v době, kdy byl závod restartován, byl za ním.

19:01: Christian Horner řekl Martinu Brundleovi, že ještě není nic rozhodnuto, ale očekává rozhodnutí dnes večer. Předpokládá se, že poražená strana se pak stejně odvolá.

18:59: Mercedes napochodoval ke sportovním komisařům i s právníkem. „Jsme závodní tým. Nepřišli jsme sem s právníkem. Nepřišli jsme připraveni protestovat,“ uvedl Red Bull. 

18:38: Otázkou je, co by se dělo, pokud by sportovní komisaři protest Mercedesu uznali. V případě Verstappena časový trest, ale tam je podle našeho odhadu pravděpodobnost úspěchu malá. Podobné manévry se při zahřívání pneumatik za safety carem dějí běžně. 

Pokud jde o stížnost na puštění jen pěti jezdců o kolo zpět, tam by sportovní komisaři mohli snad jen „zrušit“ poslední kolo a vyhlásit výsledky závodu podle kola předešlého. 

18:38: Sportovní komisaři své jednání přešuli, ale nyní opět pokračují. Jsou u nich zástupci Mercedesu i Red Bullu. 

18:20: „Myslím, že to také trochu vystihuje tuto sezónu,“ řekl Verstappen ohledně protestů Mercedesu.

18:18: Video z posledního kola

17:21: George Russell: „Max je naprosto fantastický jezdec, který má za sebou neuvěřitelnou sezónu a já k němu nemám nic jiného než obrovský respekt, ale to, co se právě stalo, je naprosto nepřijatelné. Nemohu uvěřit tomu, co jsme právě viděli.“

17:17: „Jsme zklamaní, že došlo k protestu, ale věříme FIA,“ uvedl Christian Horner.

17:16: Toto Wolff zrušil tiskovou konferenci. Vypadá to, že do rozhodnutí stewardů se Mercedes nebude vyjadřovat. 

17:06: Pohled na onbord kamery a pravidla. Článek 48.8 říká, že „žádný jezdec nesmí na trati předjíždět jiné auto, včetně safety caru, dokud neprojede safery car čáru poprvé poté, co se safety car vrátí do boxů.“ Verstappen samozřejmě Hamiltona předjel daleko za touto čárou, ale před restartem byl ve 12. zatáčce vedle něj. 

16:49: Předpokládáme, že se protesty (jsou dva) Mercedesu týkají dvou věcí. První je, že pouze některým vozům bylo dovoleno předjet safety car. Druhá je podezření, že Verstappen předjel Hamiltona ještě přes safety car čárou. 

Doporučujeme

Články odjinud