Mercedes: Předjíždění letos bude snadnější | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Mercedes: Předjíždění letos bude snadnější

Pravidla, která vstupují v platnost tento rok, by měla pilotům výrazně usnadnit předjíždění. Takový je alespoň názor zástupců týmu Mercedes.

Mercedes dokázal ovládnout osm Pohárů konstruktérů za sebou, což je ve formuli 1 nevídaný počin. Příští týden dominantní stáj představí svůj vůz pro sezonu 2022. Nová formule pochopitelně bude muset odpovídat pravidlům. Ta by měla omezovat turbulentní vzduch, který se dosud vytvářel kolem monopostů a znesnadňoval situaci vozům vzadu.

Šéf traťového inženýrství Mercedesu Andrew Shovlin má jasno – závody letos budou zajímavější.

„Na vytvoření nových pravidel byla vynaložena spousta energie. Myslelo se na to, aby vůz vpředu zbytečně nenarušoval proud vzduchu vozům jedoucím za ním. Umožní to jezdcům držet se soupeřů vpředu výrazně blíž. A čím blíž jste, tím větší máte šanci na předjetí,“ řekl Shovlin.

Britský inženýr však zároveň fanoušky varuje, aby nečekali zázraky – některé okruhy budou co do předjíždění obtížné vždycky.

„Stane se z Monaka okruh vhodný k soubojům? To je dost nepravděpodobné. Rovinky jsou moc krátké, trať příliš úzká. V Monaku není žádné místo, o kterém by se dalo říct, že je pro předjíždění ideální.

Na mnoha jiných okruzích se ale přesvědčíme, že vozy budou moci jet v kratších rozestupech mezi sebou. Bude jednodušší dostat auto vpředu pod tlak,“ dodal Shovlin, podle kterého se už při testech v Barceloně budeme moci přesvědčit, zda jsou naděje na zábavnější závody založené na pravdě.

Doporučujeme

Články odjinud