Mercedes oficiálně představil svůj letošní vůz W03

Mercedes oficiálně představil svůj letošní vůz W03

Po dvou soukromých testech se Mercedes W03 dočkal své prezentace. Německý tým ho představil na okruhu v Barceloně.

Fotografie nového vozu z Brackley unikly na veřejnost už minulý týden, takže se během oficiální prezentace žádné velké překvapení nekonalo. V Barceloně tak vynikly především detaily, které na amatérských záběrech nebyly úplně zřejmé.

W03 má stejně jako většina konkurentů schod na nose, ale velmi zajímavě tvarovaný. Vyšší okraje schodu jsou odlišujícím prvkem, zatímco špička nosu připomíná stíhačku. Nezvykle masivní je uchycení předního křídla, které by mělo skrývat F-průduch.

Tvarování bočnic trochu připomíná McLaren MP4-27, zatímco koncovky výfuků skutečně ústí relativně hodně vpředu. V této oblasti však téměř jistě nevidíme konečné řešení, které Mercedes nasadí do závodů.

W03 dnes vyjede poprvé do společných testů na Katalánském okruhu, ale během filmového dne v Silverstonu najel 100 kilometrů a v neděli v Barceloně dalších 354, takže Mercedes ví, co od něj může očekávat. Nové auto má týmu pomoci se zlepšit po dvou letech stagnace.

W03 je prvním vozem, který vyprodukoval nový technický tým složený ze tří hlavních posil: Boba Bella (ex Renault), Alda Costy (ex Ferrari) a Geoffa Willise (ex HRT). Práce na něm začaly v květnu 2011 a výsledkem je monopost složený ze zhruba 4500 dílů, což je o 200 víc než u jeho předchůdce. W03 je přesto lehčí. Povinné nárazové testy FIA absolvoval na začátku ledna.

"F1 W03 je auto, u kterého doufám a věřím, že na něj může být náš tým pyšný. Snad také bude mít výsledky, kvůli kterým všichni tak tvrdě pracovali," řekl šéf týmu Ross Brawn. "Kromě specifických tvarů nosu, které jsou otázkou individuálního vkusu, je W03 elegantní interpretací současných pravidel a zřejmým krokem vpřed vůči jeho předchůdci v oblasti detailů a sofistikovanosti."

"Loni jsme postavili velmi odvážné auto, a i když jeho radikálnější díly neměly vždy výsledky, ve které jsme doufali, získané zkušenosti byly při návrhu vozu 2012 nedocenitelné. W03 je také lépe sestavený komplet, což je odrazem našich čím dál pevnějších vazeb mezi technickými týmy v Brackley a Brixworthu (motory). Také to ukazuje, že náš tovární tým Stříbrných šípů dělá další krok v oblasti výkonnosti na trati."

Nové auto si v soukromých testech vyzkoušeli už oba jezdci. "Vypadá dobře a uvnitř je velmi dobře sestavené, všechny díly jsou uspořádané harmonicky, což je odrazem toho, jak dobře spolupracují různá oddělení našeho týmu," komentoval Nico Rosberg.

Schumacher dodal: "Už mám za sebou pár představení a prvních testů s novými vozy, ale i po všech těch letech musím říct, že je to pořád mimořádný pocit. Dny, jako je tento, jsou drahocennými okamžiky, protože jsou vždy plné nadějí a očekávání. Už minulý týden, když jsme jezdili s W03 poprvé, jsme v něm okamžitě měli dobré pocity a dobrou zpětnou vazbu."

FOTOGALERIE

 

Doporučujeme

Články odjinud