Mercedes: Nové motory musí být dražší, ale časem zlevní

Mercedes: Nové motory musí být dražší, ale časem zlevní

Obavy menších týmů z dražších motorů v roce 2014 jsou oprávněné, ale podle Mercedesu není možné zajistit, aby nové technologie hned stály stejné peníze jako ty současné.

Menší stáje navrhly další odklad šestiválcových motorů, protože mají problém s tím, aby se jejich roční náklady na pohonné jednotky zvýšily. V současnosti je agregáty s KERS stojí 10 až 14 miliónů eur ročně.

Podle odhadů by nové šestiválce vybavené systémy na rekuperaci energií, které přijdou do formule 1 v roce 2014, mohly stát kolem 18 miliónů eur. Mercedes potvrdil, že je zdražení nevyhnutelné.

"Je trochu předčasné říkat konkrétní číslo, ale měli bychom si uvědomit historický kontext," uvedl sportovní šéf německé automobilky Norbert Haug. "Před 10 lety stály motory dvakrát víc než teď, což je především zásluha tvrdé práce automobilek (zlevnění motorů). Je naprosto zřejmé, že když zavedete nový motor, bude na začátku stát víc."

Jenomže menší týmy nejenže nechtějí vyšší cenu, rády by viděly postupné snižování té současné. Podle Hauga to ale možné není, reálný je postupný návrat na současné hodnoty.

"Mohli bychom zvážit pětileté období, jehož cílem by bylo se dostat na současnou úroveň cen, a to je podle mě dosažitelné," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud