Mercedes: Nejsme nejrychlejší, ale teprve začínáme

Mercedes: Nejsme nejrychlejší, ale teprve začínáme

Ani letos tým Rosse Brawna nevstoupil do zimních testů jako v roce 2009, tedy v roli nejlepšího. Věří však, že se do první Grand Prix významně zlepší.

"Nejsme na úplné špičce, ale do prvního závodu zbývá hodně času," komentoval Brawn současnou formu Mercedesu GP pro BBC. "Red Bull vypadá celkem silně a zatím jsme ještě neviděli nový McLaren. Ale jsem povzbuzen tím, co jsem doposud viděl."

Své nové auto představil Mercedes těsně před začátkem testů ve Valencii a teprve se s ním učí pracovat. Inženýři a jezdci postupně poznávají jeho potenciál, který poroste s novými díly, které tým před Bahrajnem nasadí.

"Vím, co připravujeme, takže si umím spočítat, co dokážeme v prvním závodě," uvedl Brawn. "Vím, co dokážeme s kompletem, který máme. Teprve začínáme s prací na nastavení."

"Ale nikdo si nikdy nemůže být jistý. Nevím, s jakým množstvím paliva jezdí ostatní. Pokud někdo jezdí se 125 kilogramy a my s 50 nebo 60, tak máme problém. Ale nemyslím si, že by to tak bylo."

První dny monopostu W02 doprovázely jisté technické potíže, ale podle Brawna nešlo o nic závažného. "Jsou to dětské nemoci," vysvětloval. "Poprvé pracujeme jako tým s KERS, i když lidé od motoru s ním mají hodně zkušeností. Začátek nebyl plynulý, ale sedá si to, vozu začínáme rozumět a vypadá to OK."

"Budeme muset udělat určité opravy, teď jsme tak trochu záplatovali. Jsou tu oblasti, kde to je trochu horké, jednu nebo dvě věci musíme vyřešit."

Důležité pro výsledky v šampionátu nebude jen auto, ale také jezdci, kteří s ním závodí. Brawn nepochybuje, že letos potáhnou tým vpřed oba, nejen Nico Rosberg. Michael Schumacher podle něj bude určitě letos lepší.

"Je pod obrovským tlakem své vlastní hrdosti," řekl o bývalém mistru světa. "My své jezdce nevystavujeme tlaku, to se nedá. Nefungovalo by to. Oni si generují vlastní tlak. Věřím, že letos podá mnohem lepší výkony."

Doporučujeme

Články odjinud