Mercedes navrhl novou ochranu hlavy jezdce

Mercedes navrhl novou ochranu hlavy jezdce

Mercedes měl podle Auto Motor und Sport přijít na posledním zasedání technické skupiny s novým nápadem, jak chránit hlavu jezdce.

Všechny vážnější úrazy ve formuli 1 v poslední době jsou v oblasti hlavy. Bezpečnost v F1 urazila od roku 1994 obrovský kus cesty. Jezdec dnes může po velmi vážně vyhlížející nehodě odkráčet do boxů. Hlava ale zůstává stále nechráněným místem a je vystavena riziku nárazu letící pneumatiky nebo cizího předmětu.

Nápadu už bylo na stole více – od klece až po uzavřené kokpity. Negativem tohoto řešení je především design, který je mnohem horší a kontroverznější než všechny škaredé nosy z posledních let dohromady.

Mercedes prý přišel s novým nápadem. Někde nad hlavou jezdce by byla umístěna jakási obruč. Zlé jazyky pro to už našly zkratku – vypadá to jako záchodové prkénko. Oficiální materiál k dispozici není, ale pro představu se můžete podívat na tuto kresbu, která prezentuje jeden z možných výkladů.

Podobné řešení by mělo ale dost omezené ochranné účinky. Před letícím předmětem (nehoda Massy, Maďarsko 2009) by jezdce neochránilo.

Foto: Mercedes

Doporučujeme

Články odjinud