Mercedes chce využít rozšířené reality pro lepší spolupráci mezi tratí a továrnou | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Mercedes chce využít rozšířené reality pro lepší spolupráci mezi tratí a továrnou

Mercedes i nadále hledá způsoby, jak být ve formuli 1 stále dominantní. Nejnověji si pohrává s myšlenkou, kdy by pomocí rozšířené reality zlepšil komunikaci mezi týmem na trati při závodech a továrnou.

Vítěz posledních sedmi ročníků Poháru konstruktérů odhalil plány spolupráce se společností TeamViewer, která se stala novým sponzorem týmu z Brackley.

Globální softwarová společnost TeamViewer je třetím největším sponzorem Mercedesu, spolupracuje s množstvím dalších firem a nabízí řešení rozšířené reality.

Podle Mercedesu je rozšířená realita tím, co pomůže zrychlit řešení problémů během víkendů velkých cen. Zároveň dojde ke snížení výdajů tím, že nebude potřeba, aby na závody cestovalo takové množství členů týmu.

Myšlenka spočívá v tom, že systémy rozšířené reality umožní přímý online kontakt mezi zaměstnanci pracujícími na trati a jejich kolegy v továrně, čímž by se zlepšilo propojení obou týmů během závodních víkendů.

„Formule 1 je sport, který cestuje po celém světě. A stejně jako máme náš tým, který nás podporuje při závodech, kde asi 30 lidí monitoruje auto, pracuje na simulátoru a ve větrném tunelu, aby zlepšili výkonnost na trati, musíme my kontrolovat díly špičkové technologie, například hydraulické komponenty pohonné jednotky a převodovky,“ říká pro Autosport k potenciálním výhodám řešení rozšířené reality šéf týmu Mercedes Toto Wolff.

„Myslím, že vzdálený přístup z továrny prostřednictvím rozšířené reality, kterou poskytuje TeamViewer, nám dá výhodu. Výhodou je také to, že práce na dálku, kterou jsme si všichni za posledních 12 měsíců vyzkoušeli, pomáhá také snižovat uhlíkovou stopu. Budeme moci odjet na závodní dráhu s menším množstvím lidí, protože díky vzdálenému přístupu bude potenciál při práci s našimi inženýry na trati stejný, i když budou v továrně.“

Rozšířená realita se používá v mnoha oblastech

Výkonný ředitel společnosti TeamViewer Oliver Steil řekl, že technologie rozšířené reality již velmi pomohla v dalších odvětvích průmyslu, své uplatnění by proto mohla najít i ve F1.

„Ve výrobě, logistice, opravách, inspekcích máme řešení, kde pracovník nosí brýle, do kterých jsou mu krok za krokem přenášeny instrukce,“ odhaluje Steil.

„Když například provádíte velmi, velmi složitou kontrolu leteckého motoru, můžete mít připraveného vyškoleného technika, který ale pracuje na jiném místě. A společně pracují na řešení problému. Máme mnoho různých způsobů využití. Napříč průmyslovými odvětvími to nyní nabírá na obrátkách tím, že to pomáhá lidem vykonávat složitější úkoly nebo zvyšuje kvalifikaci současných zaměstnanců.

„To nabízíme zákazníkům po celém světě, většinou velkým společnostem, které přinášejí řešení. Myslím, že v průběhu let bude příležitost o tom diskutovat také v oblasti sportu,“ uzavírá.

Doporučujeme

Články odjinud