Mercedes chce nechat přezkoumat incident mezi Verstappenem a Hamiltonem | Foto: Getty Images / Buda Mendes

Foto: Getty Images / Buda Mendes

Mercedes chce nechat přezkoumat incident mezi Verstappenem a Hamiltonem

Mercedes chce přezkoumat incident mezi Verstappenem a Hamiltonem ze 48. kola Velké ceny São Paula.

Tým se může obrátit na sportovní komisaře a požádat je o přezkoumání rozhodnutí. Podobných postupů jsme tady měli v nedávné době několik.

Sportovní komisaři pak mohou přezkoumat své rozhodnutí, pokud žádající strana dodá skutečnosti, které neměli stewardi v době rozhodnutí k dispozici. V posledních případech (například penalizace pro Vettela v Kanadě 2019, penalizace Räikkönena v GP Emilia Romagna 2021) tým nedodal nové skutečnosti a stewardi tak žádost zamítli. 

V případě souboje v GP São Paula tomu ale tak nemusí být. F1 totiž dnes uveřejnila nové video, které stewardi neměli k dispozici, což přiznal i Michael Masi. Jedná se o video z onboard kamery z Verstappenova vozu. Nakonec incident jen zaznamenali, ale nevyšetřovali.

Video najdete níže. V příspěvku je videí více, můžete je přepnout šipkou uprostřed pravého okraje. 

„Tým Mercedes-AMG Petronas potvrzuje, že jsme dnes požádali o právo na přezkoumání podle článku 14.1.1 Mezinárodního sportovního kodexu v souvislosti s incidentem ve 4. zatáčce mezi vozem 44 a vozem 33 ve 48. kole Velké ceny Brazílie 2021, a to na základě nových důkazů, které neměli stewardi v době svého rozhodnutí k dispozici.“

Nemá smysl předjímat. Pokud by však Verstappen dostal dodatečnou penalizaci, přišel by o druhé místo ve prospěch Valtteriho Bottase, který byl v cíli 3,08 s za ním. Čtvrtý Pérez už ztratil výrazně více. 

Doporučujeme

Články odjinud