Mercedes bude brzy testovat první verzi šestiválce pro rok 2014

Mercedes bude brzy testovat první verzi šestiválce pro rok 2014

Na rozdíl od týmů jsou vztahy mezi motoráři dobré a všichni usilovně pracují na nových motorech pro rok 2014. Mercedes se připravuje na první testy nové jednotky.

V roce 2014 přijdou do formule 1 přeplňované šestiválce o objemu 1,6 litru, na nichž se všichni účastníci soutěže dohodli letos. Jejich vývoj běží už delší dobu a Mercedes se blíží prvnímu testu na dynamometru.

A to navzdory skutečnosti, že motoráři mezi sebou neuzavřeli vlastní Dohodu o omezení zdrojů (RRA), alespoň zatím. Podle Mercedesu to nakonec asi nebude ani nutné, protože dosavadní vývoj nenasvědčuje tomu, že by nové motory měly rozjet válku v utrácení.

"FIA odvedla spolu s výrobci skvělou práci," komentoval šéfinženýr motorů Mercedes Andy Cowell pro Autosport. "Hodně věcí bylo předem definováno, takže neutrácíte peníze za jejich vývoj. Víte, že turbo bude jedno, takže je to mnohem snazší. To je největší přínos těchto pravidel."

"Pokud to máte pod kontrolou po technické stránce, je to jednodušší, než kdybyste to hlídali na různých místech. Na straně šasi vidíte, jak se to zkomplikovalo. FIA to má s motory pod kontrolou a nedá se to obcházet."

Podle Cowella by technická pravidla měla také zajistit, že až všichni výrobci nasadí své nové šestiválce v roce 2014, nebudou mezi nimi velké výkonnostní rozdíly. "Klíčové je v oblasti kontroly výkonu omezení pro tok paliva - 100 kg za hodinu," připomněl.

Jednou z velkých obav nejen fanoušků při diskuzích o nových motorech byla starost o zvuk. Dokonce sám Bernie Ecclestone říkal, že velký hluk z motorů je jednou z klíčových věcí pro návštěvnost závodů na okruzích.

Cowell se ale domnívá, že ani v této oblasti nové agregáty nezklamou. Problémem by ovšem mohla být bezpečnost v boxové uličce, protože tam mají formule 1 jezdit od roku 2014 jen na elektrickou energii. "Je tu pracovní skupina vedená FIA, která se takovými věcmi zabývá," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud