Mercedes Bottasovi důvěřuje, pro rok 2020 má však šanci i Ocon

Mercedes Bottasovi důvěřuje, pro rok 2020 má však šanci i Ocon

Šéf týmu Mercedes Toto Wolff přiznal, že by za německou automobilku mohl v sezóně 2020 ve formuli 1 závodit Esteban Ocon. Zatím však má jejich podporu stále Valtteri Bottas.

Francouz bude v příští sezóně působit u Mercedesu jako rezervní jezdec poté, co na něj u týmu Racing Point Force India již nezbylo místo, které vedle Sergia Péreze zaplnil Lance Stroll, jehož otec Lawrence tým zachránil z nucené správy.

Bottas má za sebou náročnou sezónu, ve které nevyhrál ani jeden závod, i když k vítězství měl několikrát blízko.

„Ano, samozřejmě, Esteban je pro nás do budoucna faktorem,“ řekl Wolff pro ESPN. „Pro rok 2020 máme pro Estebana možnosti, ale samozřejmě by mohl být možností i pro Mercedes. Bude záležet na tom, jak se vyvine sezóna v Mercedesu a jak se bude dařit Valtterimu,“ dodal.

Dát však Oconovi sedačku u týmu Wolff hned nechce, ačkoliv s ním má Mercedes dlouhodobé plány. Před příštím ročníkem však stále věří Bottasovi.

„Stále jsme neztratili žádnou důvěru ve Valtteriho. Stojíme za ním na sto procent, protože našim jezdcům věříme. Kdybychom za ním nebyli, mohli bychom tu změnu udělat už nyní, ale ne. Myslíme si, že je to náš muž a Esteban je ve startovních blocích, protože má zájem řídit ten vůz,“ řekl Wolff.

U Mercedesu si myslí, že Bottasova horší výkonnost v letošní sezóně byla způsobena také tím, že po většinu roku hrál Fin roli podporovatele svého týmového kolegy Lewise Hamiltona v boji o titul mistra světa.

„Myslím, že pro jakéhokoliv jezdce je velmi obtížné překonat situaci, kdy musíte podporovat svého týmového kolegu v šampionátu jezdců. Je to normální, když závodníkovi vezmete jednu z nejdůležitějších motivací, u Valtteriho jsme to vloni viděli po Spa a letos po závodě v Monze,“ dodává Wolff.

„Dokud bude bojovat o šampionát, bude jezdit na velmi vysoké úrovni. Myslím, že nezáleží na tom, zda vyhrál závod nebo ne, protože ví, že po letní přestávce byl v podstatě jen druhý v řadě na vítězství v závodě. V Soči by možná vyhrál, takže papírově by měl mít v letošní sezóně alespoň dvě nebo tři vítězství.“

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud