Menší týmy se rozpočtového stropu vzdát nechtějí

Menší týmy se rozpočtového stropu vzdát nechtějí

Podle představitelů Sauberu a Force Indie formule 1 rozpočtový strop potřebuje, a proto by měla pokračovat v procesu jeho zavádění.

Původně se na rozpočtovém stropu s platností od roku 2015 dohodly všechny týmy, ale nedávno prezident FIA Jean Todt oznámil, že shoda už nepanuje, a proto nebude možné ho zavést.

„Jako malý tým nechápu, proč jdeme tímto směrem, když každý sport musí být zodpovědný ve vztahu k tomu, jak řídí svůj byznys,“ zlobila se šéfka Sauberu Monisha Kaltenbornová v rozhovoru pro Autosport.

„Myslím, že ty časy, kdy se říkalo, že pokud nemáte peníze, nedělejte to, jsou dávno pryč. Nikdo nechápe úroveň nákladů, které tu dosahujeme. Takže musíme být zodpovědní, protože v současné ekonomické situaci musíme ukázat, že jsme k byznysu zodpovědní.“

Podle Kaltenbornové blokují změny některé velké týmy, které využívají nátlakové metody, aby prosadily své zájmy.

„Chtěla bych říct, že pokud někdo hrozí, že tento sport opustí, tak by měl jít a udělat to. Pak tyto politické hry skončí a otevře se příležitost pro ostatní, aby do tohoto sportu vstoupili,“ uzavřela.

Podporu v těchto svých názorech má mimo jiné od Force Indie, která o rozpočtový strop také stojí.

„Myslím, že bychom měli dál vyvíjet tlak, aby byl zaveden, protože jak Force India ukázala, nemusíte utrácet víc, abyste předvedli dobrou podívanou,“ řekl zástupce šéfa týmu Bob Fernley.

Omezování nákladů prostřednictvím pravidel podle něj nebude dostačující bez rozpočtového stropu.

„Potřebujeme obojí. Myslím, že potřebujete pomoc pravidel, ale také potřebujete omezení nákladů. A nemyslím, že změníme náš názor na tuto věc, protože aby byl tento sport udržitelný, musí být pro týmy dostupný.“

Doporučujeme

Články odjinud