Megajouly, upravené baterie a konspirace. Okolo Ferrari bude ještě veselo

Megajouly, upravené baterie a konspirace. Okolo Ferrari bude ještě veselo

Ferrari se oproti loňskému roku zlepšilo, i když v Barceloně to tak nevypadalo a nevypadá to tak ani při pohledu do tabulek šampionátů. Přesto je Scuderia pod drobnohledem soupeřů.

Zrcátka, kouř při startu, podezření z nadměrného spalování oleje. Nejnovějším tématem v paddocku je baterie Ferrari.

Existuje podezření, že Ferrari upravilo svou baterii takovým způsobem, že zejména v kvalifikaci může v rychlém kole využívat více, než 4 MJ na kolo, jak ukládají pravidla.

Podle Auto Motor und Sport se tak může dít manipulací s odporem ve vedení a dvěma vývody z baterie.

Povoleno je využít maximálně 120 kilowattů (163 koní), ale Ferrari by mohlo získat ještě o 20 koní výkonu více. 

Celá záležitost je natolik složitá, že to ani technici z FIA nedokáží úplně pochopit a bude těžké Ferrari dokázat jakékoliv porušení pravidel. 

Velká konspirace

FIA už baterie Ferrari prověřovala v Barceloně, ale nic zvláštního neobjevila. Scuderia mohla jen stěží narychlo systém upravit. Pohonná jednotka je zapečetěna. Sebastian Vettel sice nasadil novou baterii, ale stalo se tak už v Bahrajnu.

V této souvislosti se objevila hodně divoká spekulace. Podle ní FIA přimhouří obě oči a nechá Ferrari na pokoji a Ferrari zase ukáže vlídnější tvář směrem k FIA. Maranello už předběžně souhlasilo s některými aspekty nových motorů a nedávno hlasovalo pro změny aerodynamických pravidel, která mají od příští sezóny zlepšit předjíždění. „(Udělali jsme to) pro dobro sportu a show,“ zní z Maranella. 

Další prověřování baterií by mohlo proběhnout v Monaku a to na popud některého z konkurentů. Auto Motor und Sport píše, že Mercedes si s tímto nebude špinit ruce a protest podá některý z jeho klientů (Force India nebo Williams). 

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud