Mečbol číslo dva: Rosberg získá titul v Brazílii, když...

Mečbol číslo dva: Rosberg získá titul v Brazílii, když...

Nico Rosberg se může v Brazílii stát mistrem světa.

Nico Rosberg má nyní 349 bodů, Lewis Hamilton 330 bodů, což je o 19 méně. 

Před posledním závodem v Abú Dhabí by Rosberg potřeboval mít 26 bodů, aby se už v Brazílii stal mistrem světa. Pokud vyhraje, nemusí se na Hamiltonovo pořadí vůbec ohlížet. Rozdíl mezi prvním a druhým je 7 bodů –přesně tolik, kolik potřebuje. Pokud by Rosberg dojel hůře, může se i tak stát mistrem světa, ale to by musel také Hamilton skončit na horší pozici.

Kdy se Rosberg stane mistrem světa

Hamilton Rosberg
1 -
2 1
3 1
4 2
5 2
6 3
7 3
8 4
9 5
10 6
11+ 6

Rosbergovi by za jistých okolností stačil i náskok 25 bodů. Pokud by v Abú Dhabí nebodoval a Hamilton vyhrál, budou mít oba nejen stejný počet bodů ale také vítězství. V takovém případě by měl o titulu rozhodnout vyšší počet druhých míst. Nyní mají oba stejný počet druhých míst, takže o titulu by rozhodly třetí místa a tam je to v neprospěch Rosberga. V Brazílii by tak musel Rosberg kromě náskoku 25 bodů získat i druhé místo. V opačném případě mu náskok 25 bodů stačit nebude.

Hamilton v Brazílii nikdy nevyhrál

Interlagos je jedním z mála okruhů, na kterém Hamilton nikdy nevyhrál. Na stupních vítězů stál dvakrát a to v posledních dvou letech, kdy skončil druhý. 

Rosberg naopak v Brazílii poslední dva závody vyhrál.

Rosberg bude mít vše ve svých rukou i v Abú Dhabí

Pokud by Rosberg skončil druhý a Hamilton vyhrál, snížil by se jeho náskok na 12 bodů. V Abú Dhabí by mu stačilo dojet na třetím místě. 

Kdyby Rosberg v Brazílii nebodoval a Hamilton vyhrál, dostal by se Brit opět do vedení s náskokem 6 bodů. Rosberg by ale i tak měl situaci stále ve svých rukou. Musel by v Abú Dhabí vyhrát (případně počítat s horším umístěním Hamiltona).

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud