McLareny budou pohánět motory Mercedes nejméně do roku 2015

Němci ale do dvou let prodají svůj podíl v britském týmu.

Zatímco Mercedes oznámil vstup do týmu Rosse Brawna, zároveň potvrdil, že zůstává dlouhodobým partnerem týmu McLaren. Motory bude do Wokingu dodávat nejméně do roku 2015, ale do roku 2011 se zbaví svého 40procentního podílu.

"Tým bude pokračovat pod názvem Vodafone McLaren Mercedes, stříbrnočervené zbarvení se nezmění a Mercedes-Benz bude pokračovat v roli dodavatele motorů i partnera," uvedl McLaren ve svém prohlášení.

Je ale třeba poznamenat, že prohlášení Mercedesu je formulované trochu odlišně. "Změna ve formě spolupráce se děje na základě vzájemné dohody. Mercedes-Benz a McLaren budou pokračovat ve spolupráci a zásobování motory by mohlo pokračovat do roku 2015." 

Zatímco partnerství má pokračovat do roku 2015 a obě strany se dohodly, že nechávají otevřenou možnost další spolupráce od roku 2016 dále, stane se McLaren nezávislý, protože od Daimleru odkoupí zpět 40 procent akcií svého týmu.

Z McLaren Group, který doposud zastřešoval všechny aktivity McLarenu, včetně závodního týmu, se již nyní vyčlenil McLaren Automotive, který se zabývá výrobou sportovních silničních aut. Funguje nezávisle na zbytku skupiny, což se může projevit i odlišným složením vlastníků.

"Je to výhodné řešení pro McLaren i Daimler," řekl šéf McLaren Automotive Ron Dennis. "Často jsem říkal, že tým musí být něčím více, než jen pouhým týmem, aby přežil a prosperoval v 21. století. Proto musí společnosti provozující týmy formule 1 rozšířit své obchodní aktivity, aby získaly a udržely zdroje příjmů potřebné pro soutěžení a vítězství v Grand Prix a světových šampionátech."

"Nicméně, naši partneři budou samozřejmě i nadále hrát klíčovou roli v našem programu formule 1. Z tohoto důvodu, a protože jsou jejich motory velmi konkurenceschopné, jsme nadšení, že se Mercedes zavázal k pokračování nejen jako dodavatel motorů, ale také jako náš partner do roku 2015, možná i déle."

Doporučujeme

Články odjinud