McLarenu se nezamlouvá myšlenka B-týmů

McLarenu se nezamlouvá myšlenka B-týmů

Pravidla nahrávající faktickému vzniku B-týmů sice některým stájím mohou pomoci, lepší by však bylo vymyslet regule, které by umožnily i nováčkům bojovat o titul.

Výkonný ředitel McLarenu Zak Brown by ocenil, kdyby Liberty Media zavrhla model nahrávající vzniku B-týmů a raději se soustředila na pravidla, která by umožnila více týmům bojovat o titul. Jako příklad použil tým Haas, který je v současnosti nejmladším týmem. Ten ve svých začátcích navázal úzkou technickou spolupráci s Ferrari, od kterého nakoupil takřka vše, co pravidla dovolují.

V porovnání s ostatními novými týmy z posledních let měl Haas velice konkurenceschopný začátek. Brown začátky Haasu chválí, zároveň ale dodává, že by se mu líbilo více, kdyby pravidla motivovala stáje k tomu, aby měly ty nejvyšší ambice, tedy konkurovat první trojici.

„Musím říct, že Haas odvedl excelentní, opravdu skvělou práci. Tím spíš vzhledem k jejich prostředkům a jak mladým týmem jsou. Musíte obdivovat, co dokázali. Myslím, že Liberty se bude muset obchodnímu modelu zaměřenému na B-týmy trochu věnovat.

Takové stáje totiž pomáhají i jejich dodavatelům a v konečném důsledku si myslím, že to vytváří poněkud nezdravé prostředí. Vzhledem k současným pravidlům si Haas vede obdivuhodně. Zároveň však zastáváme názor, že B-tým se z logiky věci nikdy nemůže poměřovat s A-týmem. Vlastně se tím vzdává ambicí získat titul,“ řekl Brown.

Liberty v současnosti jedná o způsobu rozdělení zisků a také o zastropování rozpočtů. Tato jednání jsou součástí obchodních dohod, jež by měly vstoupit v platnost v roce 2021.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud