McLarenu nevyšla taktika zůstat v závěru na trati

McLarenu nevyšla taktika zůstat v závěru na trati

Jezdci McLarenu na popud týmu nezajeli v závěru do boxů, Jenson Button se propadl na třinácté místo, Sergiu Pérezovi explodovala pneumatika a z Velké ceny Velké Británie odstoupil.

McLaren už podruhé v řadě nebodoval, přestože se jeho jezdci ve Velké ceně Velké Británie v Silverstone pohybovali v první desítce. Při poslední jízdě za safety carem nezamířili do boxů a závěr jim nevyšel. Jenson Button dojel třináctý a Sergia Péreze postihl defekt pneumatiky, po kterém sice dojel do boxů, ale ze závodu odstoupil.

Button byl podle svých slov po závěrečném restartu snadným cílem. "Když safety car zabočil do boxové uličky, měl jsem celkem staré pneumatiky a byl snadným cílem. Nemohl jsem gumy zahřát. Je to jeden z našich problémů. Když nemáte pořádný běhoun, rozhodně nemůžete dosáhnout správné teploty. Jen jsem čekal, až mě ostatní na čerstvějších pneumatikách předjedou, bylo to obtížné," vzpomínal. "První stint jsme jeli na tvrdých gumách, protože na nich nikdo zepředu neodstartoval, ale rychle odcházely, takže jsme měli problémy. Museli jsme jen čekat na zastávku a nasadit jiné (střední). S těmi jsem byl spokojen, měli jsme dobré tempo. Poslední stint byl obtížný. V závěrečných kolech jsem byl bezradný. Když jsem jel obrannou stopu, bylo ještě obtížnější pneumatiky zahřát."

V závodě došlo ke čtyřem defektům levé zadní pneumatiky. Podle Buttona by se kvůli bezpčenosti měly problémy vyřešit. "Pro pilota je to nebezpečné, protože může ztratit kontrolu nad vozem, ale je to nebezpečné i pro jezdce za ním, protože může být zasažen útržkem pneumatiky. Doufejme, že se to v příštím závodě změní," přeje si.

Mistr světa z roku 2009 také poděkoval všem fanouškům. "Zdá se, že každý rok je vaše podpora větší a nadšení pro sport hlubší. Je pocta závodit před tak nadšenými lidmi," chválil.

Pérez litoval svého odstoupení. "Je to škoda pro tým, výsledek jsme potřebovali. Závod probíhal dobře, byl jsem většinu závodu v první desítce, než mi náhle na Hangar Straight explodovala levá zadní pneumatika, nemohl jsem nic dělat. Pneumatiky jsou velká starost, naštěstí se nikomu nic vážného nestalo, ale měli bychom si společně sednout, dostat vysvětlení a něco udělat," upozornil Mexičan. "Celkově jsme se během víkendu zlepšili. Ukázali jsme, že jsme udělali pokrok. To jsou pozitiva. Jen jsme dnes nakonec měli smůlu."

Šéf týmu Martin Whitmarsh pochválil Péreze za odvedenou práci, litoval jeho smůly, ale věří, že mu víkend v Silverstone pomůže být ještě silnějším. Pochválil i Buttona, kterému prý doporučili zůstat v době poslední jízdy za safety carem na trati, i když věděl, že bude těžké, aby svou pozici později udržel. "Ukázalo se, že naše sebedůvěra byla přehnaná. Nemohl zahřát pneumatiky pro závěrečný sprint, ke konci se nemohl bránit a propadl se z bodů," vzpomínal a rovněž pochválil domácí příznivce. "Britští fanoušci jsou nejlepší, jaké máme. Jejich podpora našeho týmu i při obtížném víkendu byla mimořádně příjemná. Fanoušci byli absolutně fantastičtí."

Whitmarsh zároveň slíbil, že se z uplynulého víkendu poučí a za týden v Německu bude usilovat o lepší výsledek.

Doporučujeme

Články odjinud