McLaren zvažuje účast v šampionátu elektrických formulí

McLaren zvažuje účast v šampionátu elektrických formulí

Formule E, jejíž první šampionát má proběhnout v roce 2014, je pro McLaren natolik lákává, že přemýšlí o svém zapojení.

Formule E se zrodila teprve nedávno a bude první závodní sérií elektrických monopostů, pod svá křídla si ji vzala FIA.

"Myslím, že je tu velký zájem... Je to něco, čeho by se McLaren účastnil s nadšením, takže se tím v tuto chvíli zabýváme," řekl šéf wokingského týmu Martin Whitmarsh pro Reuters. "Kdo ví, možná se v ní ukážeme."

"My se zabýváme různými věcmi. Myslím, že je to dobrá iniciativa, a my bychom byli nadšení účastí v jakékoliv formě."

Pokud se McLaren do šampionátu zapojí, na začátku to velmi pravděpodobně bude jen jako něčí partner, vlastní tým by se na pořad dne dostal později. "V jistou chvíli ano, ale ne hned," potvrdil Whitmarsh.

"Nás zajímá ta technologická výzva a jak bychom v ní mohli přispět. Ale myslím, že se ten sport musí vyvinout a změnit. Osobně se domnívám, že jsou to dobré technické výzvy, které si McLaren užívá a vyžívá se v nich."

Elektřina si ale postupně získává prostor i ve formuli 1, první vlaštovkou jsou systémy na rekuperaci kinetické energie, jejichž následovnické verze by měly v roce 2014 zajišťovat, že se monoposty budou v boxové uličce pohybovat jen na elektrický pohon. Tak to chce současná forma technických pravidel, ale Ecclestone řekl, že se to nestane.

Podle ředitele týmu Mercedes Nicka Frye je ale nástup elektřiny ve formuli 1 jistý, jednou z ní spalovací motory zmizí úplně. "Podle mě je nevyhnutelné, že se z ní stane elektrická série," odhadl. "Ale otázka je, jestli to bude za 10 nebo 20 let?"

"Podobně jako je čím dál víc elektřiny získáváno pomocí větru a jiných přírodních zdrojů, jsem si jistý, že motorsport a silniční vozy půjdou také tímto směrem. Ale bude to dlouhý proces, nestane se to přes noc."

Doporučujeme

Články odjinud