McLaren ztrácí v závodech, ale výsledky neodpovídají potenciálu

McLaren ztrácí v závodech, ale výsledky neodpovídají potenciálu

Monopostu McLarenu stále patří mezi nejlepší, ale tým trochu trápí rozdíly ve výkonnosti v kvalifikacích a závodech. Důvody k pesimismu ovšem nemá.

"Myslím, že máme silné auto, po aerodynamické stránce je silné, ale občas toho nedokážeme využít. Když se nám to podaří, auto je velmi rychlé," konstatoval Jenson Button.

Hlavním problémem McLarenu je stejně jako u většiny ostatních týmů chápání pneumatik. "Nerozumíme tomu, jak pneumatiky způsobují výkyvy ve výkonnosti napříč celým roštem," vysvětloval Button. "Pastor (Maldonado) se v Bahrajnu kvalifikoval na 17. místě a ve Španělsku druhý, z čehož nakonec byla pole position. To je to, co se těžko chápe."

Williams se podle Buttona určitě neposunul takhle výrazně vpřed díky vylepšením vozu, tím hlavním důvodem byly pneumatiky. Obutí by také mělo stát za rozdíly ve výkonnosti, které občas postihnou McLaren v rámci jednotlivých závodních víkendů.

"Když se podíváte na kvalifikační výsledky v těch pěti závodech, tak bychom samozřejmě rádi měli lepší umístění v cíli. Určitě se musíme zlepšit, abychom zajistili, že udržíme pozice (vůči kvalifikaci), nebo se posuneme vpřed," uznal Lewis Hamilton.

"Startovali jsme z vysokých pozic a dojížděli na trochu nižších místech, takže jsme se ve většině závodů trochu propadli, ale tvrdě pracujeme na tom, aby se to už nedělo."

V paddocku se nyní spekuluje, jestli za relativně horší výkonností McLarenu v závodech nestojí vyšší spotřeba motoru Mercedes. Německý výrobce údajně nedosáhl takového poklesu spotřeby jako ostatní poté, co letos vstoupila v platnost omezení pro využívání výfukových plynů pro aerodynamické účely.

Doporučujeme

Články odjinud