McLaren zažil ve Francii nejhorší kvalifikaci v letošní sezóně

McLaren zažil ve Francii nejhorší kvalifikaci v letošní sezóně

McLaren si v kvalifikaci na Velkou cenu Francie vyjel nejhorší kvalifikační výsledek v letošní sezóně Formule 1, když Fernando Alonso a Stoffel Vandoorne nepostoupili z první části.

Pro dvojnásobného mistra světa je to letos poprvé, co se nedostal z první části kvalifikace. Vandoorne nepostoupil z Q1 již v Ázerbájdžánu.

Minulý víkend přitom Alonso vyhrál při své prvním startu závod 24 hodin Le Mans. O týden později na okruhu Le Castellet však odstartuje do Velké ceny Francie z 16. pozice. Na dotaz, jaký je to pocit po vítězství v Le Mans vypadnout už v Q1, odpověděl: „Nic, je to normální, je to normální.

Z osobního pohledu se snažím dělat vše, co se dá. Věřím, že v tuto chvíli jsem jediný, kdo má skóre 8:0 proti šampionovi GP3, GP2 a všech kategorii, ve kterých jezdil. Tohle je Formule 1. Potřebujete ten správný balíček. Poslední závody pro nás nebyly dobré, ale i přes všechny ty pohromy jsme v šampionátu na sedmém místě, takže něco musíme dělat správně.

Celý pátek to bylo více méně dobré a poslední kolo bylo velmi dobré, ale nikdy jsme pořádně nevěděli, jak rychlé jsou ostatní týmy. Dnes jsme měli tyto problémy. Čtyři kola byla dobrá, byl jsem o dvě desetiny rychlejší než můj týmový kolega, který tu vyhrál několik závodů, takže je to tak, jak to je.“

V případě, že zítra nebude pršet, očekává Alonso klidný závod.

„To samé, co v posledních několika závodech. Celou neděli pojede vláček vozů,“ řekl k očekáváním zítřejšího závodu.

„Ti na čele budou nejrychlejší, odstartují a ujedou. Ti druzí odstartují druzí a odjedou. Ti třetí odstartují třetí a odjedou. Největší roli by mohlo hrát počasí, pokud bude pršet jako dnes ráno nebo se budou podmínky měnit, bude to možná hektičtější závod. Pokud nebude pršet, bude obtížnější předjíždět.“

Vandoorne v předposlední řadě

Ještě o dvě pozice hůře, na 18. místě, skončil v kvalifikace druhý pilot McLarenu Vandoorne.

„Je to velmi smolná kvalifikace. Nepřišli jsme sem proto, abychom byli vyřazeni s oběma vozy v Q1. Ztrácíme hodně na rychlosti. V zákulisí probíhá spousta práce při zjišťování toho, co je s námi špatně,“ řekl Vandoorne.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud