McLaren vyvázl s podmínečným vyloučením ze tří závodů

Tým byl potrestán za lhaní stewardům při GP Austrálie.

Světová rada motorsportu FIA podmíněně vyloučila tým McLaren ze tří závodů v rámci trestu za lhaní stewardům při Grand Prix Austrálie. Tým vyvázne bez další úhony, pokud se neobjeví nové skutečnosti a pokud v průběhu jednoho roku znovu neporuší článek 151c Mezinárodního sportovního kodexu.

"S ohledem na otevřený a upřímný přístup šéfa týmu McLaren pana Martina Whitmarshe ke Světové radě a na jeho ujištění o změně kultury v jeho organizaci, se Světová rada rozhodla odložit trest, který považuje za přiměřený."

"Tím trestem je vyloučení týmu ze tří závodů šampionátu FIA formule 1. Tento trest bude aplikován pouze v případě, že se objeví v této kauze nová fakta, nebo když tým v následujících 12 měsících znovu poruší článek 151c Mezinárodního sportovního kodexu," uvedla FIA ve svém prohlášení.

Světová rada při svém rozhodování přihlédla také ke skutečnosti, že McLaren přiznal vinu ve všech pěti bodech obžaloby.

McLaren poškodil formuli 1 a porušil tak článek 151c Mezinárodního sportovního kodexu tím, že lhal stewardům po závodě v Austrálii. Lewis Hamilton a dnes již bývalý sportovní ředitel týmu David Ryan shodně tvrdili, že Jarna Trulliho nenechali úmyslně předjet pod Safety carem.

FIA tehdy potrestala Trulliho, ale když se jí do rukou dostaly záznamy rádiové komunikace McLarenu a vyjádření Lewise Hamiltona pro média, které usvědčily McLaren ze lhaní, musela celou kauzu znovu otevřít. Trullimu vrátila původní umístění z australské GP a McLaren z téhož závodu vyloučila. Celá kauza pak putovala k dalšímu posouzení ke Světové radě. Lewis Hamilton se veřejně omluvil, to samé učinil McLaren. Tým navíc propustil Davida Ryana a bývalý šéf Ron Dennis se uklidil do ústraní, přešel do vedení společnosti McLaren Automotive. FIA na tyto vstřícné kroky slyšela a udělený trest je nakonec mírný.

Doporučujeme

Články odjinud