McLaren suspendoval sportovního ředitele, Hamilton se omluvil

Martin Whitmarsh trestal za pochybení při spolupráci s FIA.

Šéf týmu Vodafone McLaren Mercedes Martin Whitmarsh se rozhodl suspendovat sportovního ředitele Dava Ryana, protože tým dostal do nemalých nepříjemností. Ryan nese zodpovědnost za pochybení při vyšetřování předjetí Lewise Hamiltona Jarnem Trullim v australské GP.

"Pochybuji, že jsem za více než dvacet let u McLarenu potkal někoho oddanějšího, než je Davey. Je nedílnou součástí McLarenu od roku 1974 a od té doby hrál klíčovou roli v mnoha úspěších týmu v šampionátu."

"Nicméně, jeho role v událostech z minulé neděle, především pak jeho jednání se stewardy způsobilo vážné následky pro tým, za což se omlouváme. Proto jsem ho dnes ráno suspendoval a on to akceptoval," uvedl Martin Whitmarsh.

McLaren byl Mezinárodní automobilovou federací diskvalifikován z GP Austrálie za to, že poskytl stewardům zavádějící informace. McLaren tvrdil, že Lewis Hamilton nedostal příkaz nechat Jarna Trulliho předjet pod Safety carem, ale záznam rádiové komunikace a vyjádření Lewise Hamiltona po závodě prokázaly opak.

Druhou ústřední postavou melbournského incidentu byl Lewis Hamilton, který po závodě pro média uvedl, že dostal instrukce od týmu pustit Jarna Trulliho, ale stewardům poté tvrdil pravý opak. K tomuto chování ho prý navedl právě Dave Ryan.

"Jakmile jsem vylezl z vozu, poskytl jsem v garáži rozhovory pro televize a ihned jsem jim popsal, co se v závodě dělo. Bezprostředně poté si nás zavolali stewardi a zatímco jsem na ně čekal, byl jsem instruován a naveden týmovým manažerem, abych informace zatajil a to jsem také udělal."

"Upřímně se omlouvám stewardům, že jsem marnil jejich čas a dělal z nich hlupáky. Je mi to velmi, velmi líto. Kvůli týmu i Daveovi, protože byl dobrým členem týmu mnoho let. Nemyslím, že to byl z jeho strany úmysl nebo... je to dobrý člověk."

"Šel jsem na to jednání, neměl jsem v úmyslu... Jen jsem chtěl říct, co se stalo. Byl jsem naveden ke špatnému jednání a tak to bylo. Chtěl bych se velmi omluvit všem mým fanouškům, kteří mi věří, kteří mě celá léta podporují, kterým jsem minulé tři roky ukazoval, kdo jsem a takový jsem. Nejsem lhář. Nejsem nečestný člověk. Jsem týmový hráč."

"Pokaždé, když mi bylo řečeno, abych něco udělal, tak jsem to udělal. Tentokrát si uvědomuji, že to byla obrovská chyba a poučím se z toho. Vybralo si to velkou daň. Omlouvám se vám, včera jsem k vám nepromluvil, ale musel jsem toho hodně vyřešit. Jsem tu, abych se všem omluvil a všechny ujistil, že už se to nestane," řekl Hamilton.

Doporučujeme

Články odjinud