McLaren si neumí vysvětlit středeční úspěch

McLaren si neumí vysvětlit středeční úspěch

Stáj McLaren má za sebou strastiplný úvod sezóny, který zapříčinily především neustávající potíže s pohonnou jednotkou Honda. Během včerejšího testování v Bahrajnu však vše proběhlo na výbornou bez jediného technické problému. Britský tým si to ale neumí vysvětlit.

Situace McLarenu není již od testování v Barceloně vůbec optimistická. Místo toho, aby tým z Wokingu vykazoval nějaké zlepšení, kráčí spíše opačným směrem. Trápení McLarenu vygradovalo o minulém víkendu během bahrajnské grand prix, kdy Stoffel Vandoorne do závodu ani neodstartoval a Fernando Alonso odstoupil v jeho závěru. Za problémy obou jezdců stála opět pohonná jednotka Honda.

Bída McLarenu pokračovala i během úterního testování. Ve středu však náhle přišla změna. Stoffel Vandoorne byl schopen bez obtíží absolvovat kompletní testovací program a na trati strávil pro McLaren v tomto roce neuvěřitelných jednaosmdesát kol.

Na pohonné jednotce Honda však nedošlo k žádným vylepšením a nebyly na ni provedeny ani žádné úpravy. Sportovní ředitel McLarenu Eric Boullier si tak vlastně nedokáže vysvětlit, proč vše proběhlo podle plánu.

„Kdybychom tak věděli…Jenomže my nevíme, to je ten problém. Vše fungovalo skvěle,“ odpověděl Boullier novinářům na otázku týkající se bezproblémového středečního testování.

„Využíváme této příležitosti a zkoušíme různá nastavení. Vše funguje,“ doplnil Boullier.

Po bezproblémové středě měl pochopitelně důvod ke spokojenosti i samotný Stoffel Vandoorne. Belgičan si pochvaloval množství různých nastavení, které McLaren vyzkoušel a také celkový počet najetých kol.

„Myslím, že je to poprvé, kdy jsme měli den bez problémů a absolvovali jsme kompletní naplánovaný program. Více méně jsme vyzkoušeli vše, co jsme chtěli, včetně několika typů nastavení. Ve výsledku to byl produktivní den. Jsem šťastný, že se nám podařilo najet tolik kol, a to zvláště po včerejšku, kdy situace nevypadal dobře,“ řekl novinářům v Bahrajnu belgický jezdec.

I přes podařené středeční testování však Eric Boullier krotí optimismus. Podle něj by byla chyba, kdyby byla pohonná jednotka od Hondy najedou považována za spolehlivou.

„Je velmi obtížné pochopit, co je vlastně špatně. Vyměnili jsme včera MGU-H a po dvou kolech se opět rozbilo. Poté jsme vyměnili motor a absolvovali sedmnáct kol. Na voze jsme nemohli objevit, v čem je problém. Myslím, že pro Hondu bude pochopení problému ještě velmi komplikované,“ řekl Boullier.  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud