McLaren pro sezónu 2020 navrhne James Key

McLaren pro sezónu 2020 navrhne James Key

James Key bude mít na starost návrh vozu formule 1 týmu McLaren pro sezónu 2020, řekl šéf britské stáje Zak Brown.

V létě letošního roku bylo oznámeno, že se James Key přesouvá k McLarenu jako technický ředitel. Datum jeho nástupu do funkce však dlouho nebylo jasné, jelikož jeho zaměstnavatel, kterým byl tým Toro Rosso, měl s Keyem dlouhodobý kontrakt, který Red Bull odmítl předčasně rozvázat.

Red Bull nakonec dovolil Keyovi začít u McLarenu pracovat od sezóny 2019. Britský inženýr se tak nebude podílet na vývoji modelu MCL34, který povede Pat Fry. Ten se do Wokingu vrátil letos.

„Přivedli jsme Gila de Ferrana, který přinesl neobvyklý mix závodnického instinktu se strategickým důvtipem. Andrea Stella povýšil na vedoucí pozici naší skupiny pro vývoj výkonnosti a analýzu, získali jsme zpět Pata Frye jako hlavního inženýra a vedoucího designu MCL34 (vozů McLarenu pro rok 2019, pozn. redakce) a samozřejmě jmenovali Jamese Keye technickým ředitelem, abychom měli jedinečného člověka v technickém vedení, který nám chyběl,“ vyjmenovává Brown změny u týmu.

„Kromě těchto významných postů jsme se snažili posadit na správné pozice ty správné talenty v rámci organizace, abychom byli pohotovější a zefektivnili naši technickou stránku. Tyto změny jsou součástí neustále se vyvíjejícího plánu našeho znovuzrození. Formule 1 je dynamické, nikoliv statické prostředí, v nadcházejících měsících proto očekávám další vývoj,“ dodává.

Key sice nebude mít možnost promluvit do prvotního vývoje modelu McLarenu pro příští rok, v průběhu sezóny se ale dá očekávat jeho přínos. Podle Browna se však Key bude primárně zaměřovat na vůz pro rok 2020.

„Pat Fry, se kterým jsme vyhráli spoustu závodů a šampionátů, se k nám znovu připojil během roku 2018, aby vedl a koordinoval design a vývoj MCL34,“ vysvětluje Brown.

„Stále pracujeme na dokončení struktury vedení pro náš tým ve formuli 1. Jsem však nadšený z toho, že James začne pracovat v době, aby neměl vliv na debut vozu 2019, rozhodně ale pomůže s jeho vývojem v průběhu sezóny, a co je důležitější, bude 'otcem' MCL35,“ říká Brown.

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud