McLaren představil svůj nový monopost MP4-26

McLaren představil svůj nový monopost MP4-26

Jako poslední top tým představil McLaren auto pro letošní sezónu. Učinil tak na prezentaci v Berlíně.

Tým z Wokingu přistoupil k prezentaci opravdu netradičně. Nekompletní monopost nejdříve přitlačili na náměstí Potsdamer mechanici a ´náhodní´ kolemjdoucí jim přinášeli chybějící díly karoserie. Vůz byl postupně kompletován před zraky přihlížejících. Když byl MP4-26 téměř kompletní, dostavili se na scénu Lewis Hamilton a Jenson Button, aby pomohli s posledními komponentami.

"MP4-26 je výsledkem neuvěřitelného množství práce, inovativního myšlení a dynamické týmové spolupráce," řekl šéf týmu Martin Whitmarsh. "Pod vedením Paddyho Lowea, Tima Gosse a Neila Oatleyho funguje naše oddělení designu lépe než kdy dřív."

"Jsem zvlášť hrdý na příspěvky našich inženýrů, z nichž mnozí stáli ve vedoucí roli poprvé a velmi dobře spolupracovali, aby vytvořili toto velmi specificky vzhlížející auto. Zatímco znovu doufáme, že vylepšíme naše historické výsledky ve formuli 1, je tento sport v současnosti tak nepředvídatelný a nejistý, že je nemožné správně předpovědět rozložení sil dřív, než příští měsíc začne sezóna."

Na novém voze na první pohled zaujme propracované přední přítlačné křídlo, dvojité sání vzduchu na krytu motoru a především bočnice, které se směrem ke středu vozu snižují, mají výrazné tvarování. Výfuky směřují standardně dozadu, alespoň u této verze, která byla v Berlíně představena.

McLaren pokračuje v dlouhodobé spolupráci s Mercedesem, takže i nový MP4-26 je poháněn motorem a KERS této německé značky. Poprvé na trať vyjede v úterý 8. února, aby tým ověřil funkčnost všech systémů, než začne naplno testovat se všemi ostatními 10. února v Jerezu.

V uplynulých testech jezdil McLaren s upraveným loňským vozem, zatímco jeho soupeři už zkoušeli svá letošní auta. "Pro nás bylo důležité strávit co nejvíce času vývojem vozu, aby byl konkurenceschopný, až vyjede na trať," vysvětloval Jenson Button. "Pro nás bylo nejlepším řešením jet do Valencie se starým vozem a vyzkoušet pneumatiky Pirelli."

Button přišel k McLarenu před loňskou sezónou, a proto nemohl ovlivnit návrh vozu, s kterým závodil. Letos tomu bylo jinak. "Ještě jsem ho neřídil, ale ve voze mám správnou pozici. Cítím se velmi pohodlně a vidím, že bylo auto postaveno kolem mě, což loni nebylo možné, protože jsem přišel pozdě," připomněl.

Pokud se vůz bude chovat na trati stejně jako v simulátoru, bude podle Buttona McLaren v dobré formě hned v následujících testech.

FOTOGALERIE

Doporučujeme

Články odjinud