McLaren představil MP4-27

McLaren představil MP4-27

Úřadující vicemistři odhalili ve své továrně ve Wokingu svůj letošní monopost s označením McLaren MP4-27.

Nové auto, se kterým budou závodit Jenson Button a Lewis Hamilton, je zřejmou evolucí loňského modelu. Fanoušky jistě potěší, že nemá schod na nose jako nedávno představený Caterham CT01. Zdá se, že McLaren vyřešil povinnost snížit nos elegantnějším způsobem, i když jako vždy platí, že se finální podobna může od té prezentační dost lišit.

Ve střední části vozu je hlavním rozdílem vůči MP4-26 tradičnější pojetí bočnic, inovátorský U tvar z loňska zmizel, podle týmu je to kvůli pravidlům o výfucích. Zadní část je pak velmi štíhlá, ale výfuky vybočují spolu s kusem karoserie do stran. Podle pravidel směřují nahoru.

Vývoj MP4-27 vedlo trio Tim Goss (šéfinženýr), Paddy Lowe (technický ředitel) a Neil Oatley (šéf designu a vývoje). V letošním roce jim bude asistovat sportovní ředitel Sam Michael.

"Sezóna 2012 bude pro McLaren důležitá," upozornil šéf týmu Martin Whitmarsh. "V uplynulých dvou sezónách jsme skončili druzí a jsme odhodláni bojovat o oba tituly."

"Dobře víme, že v roce 2012 zůstane velmi silnou a schopnou konkurencí Red Bull a že se zlepší Ferrari a Mercedes AMG. Nemůžeme zahálet, dnes vidíte jen záblesk toho, co máme v plánu v průběhu roku 2012 předvést na trati z vývojového i provozního hlediska."

"Jsem potěšen a věřím, že jsme v našem tažení za výkonností nic neopomněli. Teď se samozřejmě soustředíme na trať, abychom MP4-27 vyhodnotili před začátkem sezóny 2012, který nastane 18. března v Melbourne. Budou to fascinující tři týdny."

S novým vozem vyjede jako první Jenson Button 7. února v Jerezu. "Vím, že je celý tým na MP4-27 velmi hrdý," řekl. "Může vypadat jako přímá evoluce loňského vozu, ale přes zimu jsme analyzovali každou oblast výkonnosti a celé auto těžilo z velkého množství nových nápadů ve všech oblastech. Vím, že nás všichni budou bedlivě sledovat, aby viděli, jakého pokroku v předsezónních testech dosáhneme, ale já si skutečně myslím, že máme důvod být optimisté ve vztahu k dosaženému pokrok a naší letošní konkurenceschopnosti."

Po prvních dvou dnech testů vystřídá Buttona ve voze Lewis Hamilton. Ten během prezentace vtipně poznamenal, že má MP4-27 větší zpětná zrcátka a že z toho bude mít radost Felipe Massa.

"S nadšením jsem v průběhu zimy sledoval vývoj MP4-27 a opravdu mě povzbudily výsledky a data, která mi inženýři ukazovali," uvedl mistr světa z roku 2008. "Myslím, že už teď máme velmi solidní základ, na kterém můžeme stavět. Jenson a já jsme s MP4-26 loni vyhráli šest závodů a myslím, že jsme si dokázali zachovat všechny silné stránky a spolehlivost, zatímco jsme také do nového vozu zakomponovali mnoho vylepšení a nových nápadů."

"Největší výzvou roku 2012 jsou samozřejmě změny pravidel o výfucích, budou mít za následek snížení přítlaku a přilnavosti ve srovnání s loňským rokem. Ale jen to klade větší nároky na designéry, aby část těchto ztrát dohnali v jiných oblastech."

FOTOGALERIE

Doporučujeme

Články odjinud