McLaren poskytne technologie formule 1 britským olympijským sportovcům

Technologie F1 si nenacházejí cestu jen do automobilového průmyslu, ale také například do ostatních sportů. McLaren poskytne některé z nich britským olympijským týmům.

"Tyto technologie jsou podobné těm z formule 1," řekla ředitelka McLaren Applied Technologies Caroline Hargrove pro Guardian. "Protože z vozů máme tolik dat, vyhráli jsme tuhle bitvu s integrací systémů, kterou ostatní sporty ještě neabsolvovaly."

"Cyklistika je první na řadě. Neměli čas analyzovat všechny své jezdce, údaje si vedli v tabulkách a nemohli využít to, co měli. Teď můžou věci rychle vyhodnotit a změnit."

Sportovci a především pak jejich trenéři využijí telemetrické systémy, které zaznamenávají a vyhodnocují různá data, jako například vzájemnou polohu vesla, veslaře a lodi nebo parametry jízdy cyklisty na dráze.

"Sběr dat probíhá na pozadí," vysvětloval šéf vývoje britské cyklistiky Chris Boardman. "Každý jezdec má na zádech transpondér. Trenér už nemusí hlídat lidi, měřit jim čas, zapisovat ho do sešitu a mít někoho na analýzu, teď už je to automatizované."

"To znamená, že trenér má teď čas vyhodnotit, co se děje. A čas, který by trávil analýzou obrovského množství dat, může využít na další věci. To dá prostor představivosti, což se opravdu těžko kvantifikuje. Data a čísla vám pomáhají měnit chování sportovců."

Divize McLaren Applied Technologies, jejíž pracovní náplní je hledat využití technologií F1 v ostatních oblastech, spolupracuje s britským sportem na neziskové bázi.

"Oslovili jsme McLaren, protože mají unikátní zkušenosti v oblastech, které jsou pro nás důležité," dodal Scott Drawer, šéf vývoje a inovací ve vládní organizaci UK Sport, která do příštích Olympijských her investuje více než 300 miliónů liber.

Doporučujeme

Články odjinud