McLaren oslaví 50 let od svého vzniku a chlubí se čísly

McLaren oslaví 50 let od svého vzniku a chlubí se čísly

Letos to bude již půl století od chvíle, kdy Novozélanďan Bruce McLaren položil základy svého týmu. Za tu dobu se mu podařilo dosáhnout mnoha úspěchů.

McLaren oslaví své 50. narozeniny letos 2. září. Začal se chystat už teď. Připravil speciální grafiku a připomněl některé své úspěchy. Své výročí bude připomínat různými formami celý rok.

McLaren vstoupil do formule 1 monackou Grand Prix v roce 1966. Od té doby vyhrál 182 závodů, což je nejvíc ze všech týmů. V kvalifikaci zvítězil 155krát a jeho jezdci zajeli 151 nejrychlejších kol závodů. Loni zaznamenal nejrychlejší pit stop v historii formule 1 (2,33 sekundy) a po padesáté osmé v řadě si dojel pro body, což je také rekord. Ve vedení závodů strávily jeho vozy více než 10 tisíc kol.

Ve vozech McLarenu získali tituly mistrů světa Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen a Lewis Hamilton.

Vítězství sbíral wokingský tým také v zámoří, vzpomněl na sérii CanAm, kterou pětkrát vyhrál (1967 - 1971), přičemž v závodech triumfoval 43krát.

McLarenu neuniklo ani slavných 500 mil v Indianapolisu, vyhrál třikrát s Johnnym Rutherfordem a Markem Donohuem v letech 1974 až 1976.

Z týmu McLaren se postupně stala skupina McLaren. Jedna z jejích firem - McLaren Electronics - dodává standardizované elektronické řídící jednotky pro všechny vozy formule 1, IndyCar a NASCAR.

Svoji přítomnost McLaren posiluje i na silnicích. Základy položil dnes už legendární McLaren F1 v roce 1993, který dodnes zůstává nejrychlejším vozem světa s atmosferickým motorem. Jeho závodní verze vyhrála v Le Mans.

Ve stopách McLarenu F1 postupně šly Mercedes-Benz SLR McLaren, MP4-12C a připravuje se McLaren P1. Poslední modely prodává už 50 zastoupení po celém světě.

Ostatní firmy McLarenu také nezahálejí, McLaren Applied Technologies pomáhala s návrhem a výrobou sportovního náčiní britských cyklistů a veslařů, kteří loni vyhráli 15 olympijských medailí. Speciální kolo dostal Mark Cavendish. Závodní telemetrie byla přizpůsobena pro lékařské účely a pomáhá zachraňovat životy v dětské nemocnici v Birminghamu. Wokingští inženýři pomáhali s návrhem vojenského vozidla pro britskou armádu. A v neposlední řadě McLaren vyvíjí systémy pro snižování emisí CO2 v dopravě.

"Bruce McLaren napsal začátek tohoto příběhu a tato legenda bude pokračovat ještě mnoho let," řekl šéf skupiny McLaren Ron Dennis. "Já jsem jen jedna kapitola, ne kniha, a chci, aby přišli další a s postupem času napsali další kapitoly. Tato kniha se pořád píše, a to je možná to největší dědictví McLarenu."

Vývoj loga McLarenu

Doporučujeme

Články odjinud