McLaren: Nová pravidla nám zlomila vaz!

McLaren: Nová pravidla nám zlomila vaz!

Jediný tým bojující na špici šampionátu, který dostal jisté úlevy od nové změny pravidel, je McLaren. Přesto zatím britský tým zaznamenal největší ztrátu výkonnosti.

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh připustil už po Valencii, že změna regulí jeho tým ovlivní, jen netušil jak moc ve srovnání s ostatními týmy. Po včerejší kvalifikaci je ale v týmu z Wokingu neveselá atmosféra. Jenson Button se kvalifikoval pátý se ztrátou jedné a půl sekundy na pole position, týmový kolega Hamilton dokonce desátý se ztrátou téměř dvou sekund.

"Myslím si, že asi musíme už každého nudit těmi řečmi o difuzorech, výfukových plynech a podobných věcech," uvádí Whitmarsh. "Faktem ale zůstává, že v minulých osmnácti měsících se všichni velmi snažili vyvinout foukané difuzory. V této oblasti jsme pracovali opravdu tvrdě a dosáhli jsme v ní mnoha inovací a zvratů. Faktem ale zůstává, že v průběhu tohoto víkendu nastalo několik změn a my jsme se s nimi běhěm kvalifikace nedokázali konkurenceschopně vyrovnat, to víme."

McLaren je ze svého výsledku samozřejmě zklamán, ale nesnaží se nic zakrývat: "Víme přesně proč? Ne tak úplně. Ale myslím si, že je rozumné mít za to, že jsme nebyli schopni vyrovnat se se všemi těmito změnami a účinek na nás měly velký. Dostat se z bodu, kdy se zdálo, že jsme měli konkurenceschopné auto, do bodu, kdy se zdá být velmi nekonkurenceschopné, není žádné kouzlo. To je to, co se stalo. Chápeme to a akceptujeme."

I přes tyto nemalé problémy se McLaren rozhodně nechce vzdát boje v letošním šampionátu. Tým plánuje své potíže vyřešit co nejrychleji: "Nevzdáváme se, nechystáme se vzdát zítra (při závodě) a ani neplánujeme se vzdát tohoto šampionátu. Budeme se snažit a závody vyhrávat."

Whitmarsh se domnívá, že se McLarenu bude v závodě dařit lépe než v kvalifikaci, obzvláště pokud do jeho průběhu zasáhne déšť: "Zítra kvůli strategii možná budeme chtít déšť, možná trochu zmatků, ale jsme také realisté. Z kvalifikace víme, že naše auto není dostatečně konkurenceschopné. Je to prostě tak."

Doporučujeme

Články odjinud