McLaren neplánuje rozšířit výrobu motorů na jednotky pro F1

McLaren neplánuje rozšířit výrobu motorů na jednotky pro F1

Tým McLaren je ve formuli 1 odběratelem motorů Mercedes, i když si pro svůj silniční vůz vyrábí vlastní agregát. Náklady na vývoj pohonné jednotky F1 by totiž byly příliš vysoké.

Silniční MP4-12C se začal prodávat s motorem o objemu 3,8 litru, který vyvinul McLaren ve spolupráci se společností Ricardo. A jelikož v roce 2013 zavítají do formule 1 nové motory, nabízí se otázka, jestli by si McLaren nemohl vyvinout vlastní pohonnou jednotku i pro svůj monopost.

"Nic nevylučujeme, protože jsme ambiciózní tým," řekl šéf týmu Martin Whitmarsh pro magazín Motor Sport. "Formule 1 je třetí největší sport na světě a nejlepším prostředím pro prezentaci značek."

"Pokud mám být upřímný, nemáme v plánu stavět víc než 4500 motorů (pro MP4-12C) ročně. Když si srovnáte náklady (na motor F1) s těmi 4500 jednotkami, tak by to asi nebyl nejlepší obchodní model."

Whitmarsh ovšem uznal, že nová pravidla o motorech mají za úkol právě přilákat nové výrobce do formule 1. "Pokud se to nestane, jeden z hlavních cílů pravidel nebude splněn," dodal.

Šéf McLarenu se v rozhovoru vyjádřil také ke snahám zatraktivnit dění na trati. Podle něj leží klíč v samotných okruzích, které musí předjíždění umožnit. Spousta nových tratích byla vybudována, aniž by byl tento důležitý aspekt brán v potaz.

"Podívejte se na tratě na bývalých letištích, jako je Cleveland, kde jsou široké zatáčky a víc než jen jedna závodní stopa. Je na nich vidět, jak snadné to může být. Na druhé straně se dá nazvat promarněnou příležitostí, když máte jednu z nejdelších rovinek ve formuli 1 a na jejím konci je šikana s jedinou možnou závodní stopou," řekl v narážce na Abú Zabí.

"Dobrým příkladem je Brazílie. Zázemí nemá (Interlagos) dobré, ale závody tam jsou fantastické. Takže když začnete stavět něco nového v poušti bez zjevných omezení a finančních limitů, je škoda, že se nevydáváme tou snadnou cestou a nekopírujeme některé skvělé světové zatáčky."

Doporučujeme

Články odjinud