McLaren nemá vedle Hondy žádný plán B

McLaren nemá vedle Hondy žádný plán B

Tým bude s japonským dodavatelem pokračovat, i kdyby se déle nevedlo.

McLaren nemá vedle Hondy žádný plán B na dodávku motorů, přiznal to závodní ředitel týmu Éric Boullier.

Francouz podotkl, že Honda je rozhodnuta pro formuli 1 na mnoho let a jeho tým podnikne, co bude třeba, aby s japonským dodavatelem dosáhl úspěchu, než aby se při dalším nezdaru poohlížel po jiných možnostech.

„Nemáme žádný plán B,“ řekl. „Je na nás, abychom zajistili, že bude všechno dohromady fungovat. Je to jako v manželství, někdy jste trochu ve stresu, ale jdeme po stejné cestě.

Naše důvěra vychází ze skutečnosti, že oni se zavázali dlouhodobě a zázemí, které postavili, je úžasné.

Je třeba dát jim čas, aby se zajeli, získali znalosti, zkušenosti, dali dohromady celý proces a až se ten stroj rozjede, bude to ohromné.“

Honda tvořila s McLarenem slavné spojení na přelomu 80. a 90. let minulého století. V sezóně 1988 tým vyhrál 15 z celkových 16 velkých cen. Čtyři roky dvojitých titulů přerušil až v roce 1992 Nigel Mansell v barvách Williamsu.

Původní spojení McLaren-Honda v číslech

Sezóny: 5 (1988 – 1992)

Počet velkých cen: 80

Počet pole position: 53 (66% úspěšnost)

Počet vítězství: 44 (55%)

Počet nejrychlejších kol: 30 (37,5%)

Počet bodů: 699 (z 992 možných)

Počet jezdeckých titulů: 4 (80%)

Počet týmových titulů: 4 (80%)

Spojení McLaren-Honda však tehdy vzniklo až po pěti letech účasti japonské značky ve formuli 1, zatímco letošní návrat pro Hondu znamená teprve první rok zkušeností s aktuálními pohonnými jednotkami.

Boullier je přitom zklamaný, že veřejnost na tuto skutečnost nebere ohledy a k McLarenu se staví se zkresleným očekáváním.

„Srovnání s 80. lety je podle mě špatné, protože Honda se spojila s McLarenem až po pěti letech ve F1 a dnes se rozhodla do F1 vrátit,“ řekl.

„Dělají to se spoustou odhodlání, spoustou zdrojů, ale začali před dvěma lety a dva roky evidentně nestačí na to být konkurenceschopný ve formuli 1.“

Doporučujeme

Články odjinud